Tento recept môžete použiť aj pri príprave silvestrovského občerstvenia!
Ingrediencie:
- 600 g hladkej múky
- 200 ml vlažného mlieka
- 70 g masla
- 1 vajce
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 čajová lyžička cukru
- 30 g čerstvého droždia
- 1 PL cukru a 1 PL múky + trochu teplého mlieka (na kvások)
- 300 g škvarkov
- 50 g nastrúhaného parmezánu
Postup:
- Najprv rozdrobte droždie, pridajte cukor a múku, zalejte vlažným mliekom a nechajte vzísť kvások.
- Preosejte múku, pridajte soľ a cukor a všetko v miske zmiešajte.
- Pridajte ľahko ohriate mlieko, maslo a rozšľahané vajcia.
- Na záver pridajte tiež kvások a vypracujte v cesto.
- Podľa potreby pridajte múku.
- Cesto nechajte kysnúť na teplé miesto asi na 30 minút.
- Zatiaľ čo cesto kysne, pripravte si škvarkovú polevu.
- Škvarky nasekajte nadrobno alebo rozomelte.
- Potom ku škvarkom pridajte nastrúhaný syr a dobre premiešajte.
- Cesto rozvaľkajte valčekom a potrite zmesou škvariek a parmezánu.
- Cesto preskladajte cez seba a nechajte 30 minút odpočívať.
- Potom ho znovu rozvaľkajte a ešte raz preložte. Proces váľania a skladania opakujte ešte raz.
- Keď ste cesto naposledy rozváľali, opatrne prejdite nožom po povrchu cesta a vytvorte „sieťku“.
- Pomocou vykrajovača alebo hrnčeka vykrájajte kolieska a vyložte ich na plech s papierom na pečenie.
- Potrite rozšľahaným vajcom a vložte do rúry predhriatej na 170 °C.
- Pečte približne 20 minút dozlatista.