Jednoduché pečivo so škvarkami, ktoré si určite nájde miesto na vašom stole.
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 g namletých škvariek
- 7 g sušeného droždia
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička soli
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 vajce na potretie
- hrubá soľ na posypanie
Postup:
- Všetky ingrediencie, múku, namleté škvarky, vlažné mlieko, droždie, cukor, soľ a vajcia zmiešajte v mise.
- Dôkladne prehneťte a vypracujte na cesto.
- Misu prikryte utierkou a nechajte cesto približne hodinu kysnúť na teplom, mieste.
- Vykysnuté cesto rozvaľkajte valčekom a štvorcový tvar.
- Cesto preložte na tretinu, zvyšok preložte na polovicu a znova na polovicu.
- Cesto znovu rozvaľkajte a preloženie zopakujte.
- Naposledy cesto rozvaľkajte na hrúbku asi troch centimetrov a nožom urobte na povrchu plytké mriežkové zárezy.
- Okrúhlym vykrajovačom alebo hrnčekom vykrájajte kolieska a preneste ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Nechajte ešte 15 minút kysnúť.
- V medziobdobí si predhrejte rúru na 150 °C.
- Pred vložením do rúry potrite škvarkové pečivo vajíčkom a posypte hrubou soľou.
- Pečte približne 15 minút dozlatista.