Nevšedné slané pečivo, ktoré ale ocení každá návšteva. Vanilkové rožteky pečie každý, ale tie škvarkové?
Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 400 g mletých škvarkov
- 100 ml mlieka
- 100 g smotanového syra
- 40 g droždia
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 PL cukru
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 1/2 PL soli
- 80 g nastrúhaného tvrdého syra na posypanie
- 1 vajce na potretie
Postup:
- Z mlieka, droždia a cukru pripravte kvások.
- V mise zmiešajte múku, soľ, cukor, vajcia, žĺtok, namleté škvarky, smotanový syr a kvások.
- Dôkladne prehneťte, môžete použiť tiež kuchynský robot a vypracujte na hladké cesto.
- Cesto prikryte utierkou a nechajte približne trištvrte hodiny kysnúť na teplom mieste.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na osem dielov.
- Každý diel rozvaľkajte a nožom narežte na šesť rovnako veľkých trojuholníkov.
- Trojuholníky zrolujte do tvaru rožka a položte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Nechajte škvarkové pečivo ešte 10 až 15 minút kysnúť.
- Potrite rozšľahaným vajcom a posypte nastrúhaným syrom.
- Pečte v rúre predhriatej na 200 °C dozlatista.