Okrem klasického bieleho octu môžete na pečenie vianočného pečiva použiť aj rozmanité druhy balzamikových octov. Presvedčte sa o tom prostredníctvom tohto receptu!
Ingrediencie:
- 2 šálky nasekaných pražených lieskových orieškov
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky masla
- 1 a 1/2 šálky cukru
- 4 vajcia
- 100 g horkej čokolády, nasekané na kúsky
- 2 šálky čokoládových lupienkov
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička malinového balzamikového octu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Na polevu
- 1 šálka práškového cukru
- 2 PL kakaového prášku
- 3-4 čajové lyžičky vody
- 3-4 čajové lyžičky malinového balzamikového octu
Postup:
- Predhrejte si rúru na 170°C.
- Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie.
- V hrnci rozpustite na miernom ohni za stáleho miešania maslo, čokoládu a polovicu čokoládových lupienkov. Dajte bokom.
- V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Dajte bokom.
- V mixéri vyšľahajte vajcia, cukor, balzamikový ocot a vanilku.
- Pridajte zmes múky a dobre premiešajte.
- Pridajte čokoládovú zmes a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Na záver vmiešajte zvyšnú časť čokoládových kúskov a oriešky.
- Cesto pomocou lyžice rozprestrite v tvare koliesok na papier na pečenie.
- Pečte približne 8-10 minút.
- Zatiaľ čo octové pečivo chladne, pripravte si polevu.
- V mise vyšľahajte prísady a potom polevou ozdobte vychladnutými cukrovinkami.