Vlhký a vďaka koreniu aj ľahko pikantný, presne taký je tento dokonalý múčnik, po ktorom sa u vás doma len zapráši.
Ingrediencie:
- 1 hrnček hnedého cukru
- 1/4 hrnčeka melasy
- 1/4 hrnčeka rastlinného oleja
- 3/4 hrnčeka vanilkového jogurtu
- 3 vajcia
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/2 lyžičky mletého klinčeka
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 2 1/3 hrnčeka strúhanej cukety
- 3 hrnčeky polohrubej múky
Postup:
- Najskôr si predhrejeme rúru na 170 stupňov a obdĺžnikovú formu nastriekame olejom v spreji.
- Do veľkej misky dáme cukor, melasu, olej, jogurt a vajcia.
- Všetko dôkladne našľaháme, aby sa suroviny spojili.
- Pridáme škoricu, zázvor, muškátový oriešok, klinčeky, jedlú sódu, prášok do pečiva, soľ a premiešame.
- Nakoniec vmiešame strúhanú cuketu s múkou.
- Cesto nalejeme do pripravenej formy a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme asi 50 – 60 minút, až kým perník nezíska zlatisto hnedý nádych.
- Špajlí vyskúšame cesto uprostred, či nelepí a môžeme vytiahnuť z rúry.
- Zatiaľ odložíme nabok a necháme múčnik odpočinúť 10 minút vo forme, až potom môžeme vyklopiť na stojan a nechať úplne vychladnúť.