Vôbec nezáleží na tom, či si túto zeleninu vypestujete sami alebo ju kúpite na tržnici, prípadne v supermarkete. Tak či tak z nej môžete vykúzliť luxusný múčnik, ktorý si vaša návšteva zamiluje.
Ingrediencie:
Cesto:
- 1 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
- 1/4 hrnčeka hnedého cukru
- 1 polievková lyžica čerstvého strúhaného zázvoru
- 2 väčšie vajcia
- 1/4 hrnčeka rastlinného oleja
- 1/4 hrnčeka rozpusteného masla
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 1/2 hrnčeka strúhanej cukety
Na polevu:
- 2 lyžice čerstvej šťavy z chemicky neošetreného citróna
- 1 1/2 hrnčeka práškového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 lyžičky citrónového extraktu (nezamieňať za citrónovú šťavu)
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 170 stupňov a formu vymastíme tukom a vysypeme múkou, prípadne môžeme len postriekať olejom v spreji.
- Do stredne veľkej misy dáme múku, soľ, jedlú sódu, prášok do pečiva, zázvor a našľaháme.
- Vezmeme inú misu, nasypeme do nej cukor, pridáme čerstvý zázvor, vajcia, olej, rozpustené maslo, vanilku a mixérom dôkladne premiešame.
- Suché suroviny prisypeme k mokrým a miešame tak dlho, až vznikne hladké cesto, do ktorého primiešame strúhanú cuketu.
- Cesto nalejeme do formy a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme asi 60 – 65 minút, kým nie je špajľa po zasunutí do strednej časti perníka čistá a cesto nelepí.
- Vyberieme z rúry a necháme 5 minút odpočinúť vo forme.
- Potom vyklopíme na kuchynskú mriežku, kde môže zatiaľ buchta chladnúť.
- Medzitým si pripravíme polevu. Do misky dáme všetky suroviny na polevu a pomocou drôtenej metly miešame, kým nebude poleva krásne hladká.
- Akonáhle je poleva hotová, prelejeme s ňou perník a počkáme, až zatuhne. Až potom nakrájame a servírujeme.