Zázvorový perník s cuketou a citrónovou polevou

Zázvorový perník s cuketou a citrónovou polevou

Vôbec nezáleží na tom, či si túto zeleninu vypestujete sami alebo ju kúpite na tržnici, prípadne v supermarkete. Tak či tak z nej môžete vykúzliť luxusný múčnik, ktorý si vaša návšteva zamiluje.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 1 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1/4 hrnčeka hnedého cukru
  • 1 polievková lyžica čerstvého strúhaného zázvoru
  • 2 väčšie vajcia
  • 1/4 hrnčeka rastlinného oleja
  • 1/4 hrnčeka rozpusteného masla
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 1/2 hrnčeka strúhanej cukety

Na polevu:

  • 2 lyžice čerstvej šťavy z chemicky neošetreného citróna
  • 1 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 lyžičky citrónového extraktu (nezamieňať za citrónovú šťavu)

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 170 stupňov a formu vymastíme tukom a vysypeme múkou, prípadne môžeme len postriekať olejom v spreji.
  • Do stredne veľkej misy dáme múku, soľ, jedlú sódu, prášok do pečiva, zázvor a našľaháme.
  • Vezmeme inú misu, nasypeme do nej cukor, pridáme čerstvý zázvor, vajcia, olej, rozpustené maslo, vanilku a mixérom dôkladne premiešame.
  • Suché suroviny prisypeme k mokrým a miešame tak dlho, až vznikne hladké cesto, do ktorého primiešame strúhanú cuketu.
  • Cesto nalejeme do formy a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme asi 60 – 65 minút, kým nie je špajľa po zasunutí do strednej časti perníka čistá a cesto nelepí.
  • Vyberieme z rúry a necháme 5 minút odpočinúť vo forme.
  • Potom vyklopíme na kuchynskú mriežku, kde môže zatiaľ buchta chladnúť.
  • Medzitým si pripravíme polevu. Do misky dáme všetky suroviny na polevu a pomocou drôtenej metly miešame, kým nebude poleva krásne hladká.
  • Akonáhle je poleva hotová, prelejeme s ňou perník a počkáme, až zatuhne. Až potom nakrájame a servírujeme.
Cuketový chlieb so zázvorom a polevou z citróna.
Zdroj: https://ofbatteranddough.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.