Táto hovädzia sviečková s bohatou omáčkou z červeného vína je skutočnou delikatesou. Ideálne pre zvláštnu príležitosť!
Ingrediencie
Na omáčku:
- 8 lyžíc masla
- 3/4 šálky jemne nakrájané šalotky
- 1 a 1/4 šálky červeného vína
- 3 šálky hovädzieho vývaru
- 6 čerstvých vetvičiek tymiánu
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1/8 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 čajová lyžička cukru
- 2 lyžice hladkej múky
Na hovädzie mäso:
- cca 1 kg strednej časti hovädzej sviečkovej
- soľ (1/2 čajovej lyžičky na 0,5 kg hovädzieho mäsa)
- mleté čierne korenie (1/4 čajovej lyžičky na 0,5 kg hovädzieho mäsa)
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1/4 šálky hovädzieho vývaru
Postup
- Rozpustite 5 lyžíc masla v strednej panvici.
- Pridajte šalotku a za občasného miešania restujte na miernom ohni, kým nie je mäkká a priesvitná, 7 až 8 minút.
- Pridajte víno, hovädzí vývar, vetvičky tymiánu, soľ, korenie a cukor a priveďte do varu.
- Varte na strednom ohni asi 30 minút, alebo pokiaľ sa tekutina nezredukuje asi na polovicu.
- Zatiaľ čo sa kvapalina redukuje, vložte zvyšné 3 lyžice masla do malej misky av prípade potreby nechajte zmäknúť v mikrovlnnej rúre (malo by byť mäkké, ale nie roztavené).
- Pridajte múku a malou lyžicou premiešajte na hladkú pastu.
- Akonáhle je tekutina s vínom zredukovaná, znížte teplotu na minimum a odstráňte vetvičky tymiánu.
- Múku s maslom zašľahajte po lyžičkách do vriacej tekutiny a niekoľko minút duste, kým omáčka nezhustne.
- Dajte bokom.
- Teraz si pripravte mäso.
- Pred pečením nechajte hovädzie mäso 1 hodinu stáť pri izbovej teplote.
- Umiestnite rošt do strednej polohy a predhrejte rúru na 200°C.
- Hovädzie mäso dochuťte soľou a korením.
- Zahrejte olej v panvici odolnej proti rúre, kým takmer nefajčí.
- Mäso z každej strany okrem jednej restujte, aby bolo krásne opečené, celkovo asi 10 minút.
- Otočte mäso tak, aby neopečená strana bola dole, a presuňte panvicu priamo do predhriatej rúry. (Ak vaša panvica nie je vhodná do rúry, preneste hovädzie mäso na ľahko naolejovaný pekáč.)
- Pečte, kým teplomer vložený do stredu mäsa neukáže 49 ° C – 52 ° C pre medium rare, čo je asi 15 minút (46 ° C – 49 ° C pre rare, 54 ° C – 57 ° C pre medium).
- Mäso preneste na dosku a nechajte 10 až 15 minút odpočívať, voľne prikryté alobalom.
- Medzitým sa opatrne zbavte tuku z pekáča.
- Dajte panvicu na sporák a pridajte 1/4 šálky hovädzieho vývaru.
- Priveďte vývar do varu a zo spodnej časti panvice vyškriabte hnedé kúsky.
- Pridajte chutný vývar do omáčky s červeným vínom a omáčku priveďte do varu.
- Narežte mäso na plátky.
- Podávajte hovädzie mäso s omáčkou z červeného vína.