Mexické trhané hovädzie mäso s bohatou a hustou omáčkou je delikátne. A najlepšie chutí v tacos. Tak neváhajte a pustite sa do toho!
Ingrediencie
- 1 polievková lyžica papriky
- 1 polievková lyžica sušeného oregana
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1 lyžička cesnakového prášku
- 1 lyžička cibuľového prášku
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička mletého korenia
- 1,5 kg hovädzieho krku alebo glejky
- 1 – 2 lyžice olivového oleja
- 5 strúčikov cesnaku, lisovaných
- 1 väčšia cibuľa, nakrájaná na kocky
- 185 ml pomarančového džúsu
- 2 lyžice limetkovej šťavy
- 400 g drvených paradajok
- 500 ml hovädzieho alebo kuracieho vývaru
- 125 ml vody
- soľ, korenie
- tacos placky
Postup
- V malej miske zmiešajte korenie – papriku, oregano, cesnakový a cibuľový prášok, koriander, soľ, korenie a mäso ním posypte a obaľte zo všetkých strán.
- Vo veľkom hrnci na pečenie rozpáľte olej.
- Pridajte hovädzie mäso (v prípade potreby ho pokrájajte na menšie kúsky) a dobre opečte zo všetkých strán. Potom vyberte na tanier.
- Do hrnca pridajte trochu oleja a nechajte opäť rozpáliť.
- Pridajte cibuľu a cesnak a opekajte 3 minúty.
- Prilejte pomarančový džús a limetkovú šťavu a poriadne zmiešajte.
- Pridajte paradajky, vývar, vodu a zostávajúcu zmes korenia. Všetko dôkladne premiešajte.
- Odložené mäso vráťte späť do hrnca.
- Hrniec priklopte, priveďte obsah do varu. Keď sa varí, stiahnite teplotu na nižšiu.
- Varte približne 2 hodiny, potom odoberte veko a varte ďalších 30 minút, kým nebude hovädzie mäso dostatočne jemné na roztrhanie.
- Mäso vyberte z hrnca a roztrhajte vidličkou na malé kúsky.
- Omáčku nechajte 10 až 15 minút povariť a necháme ju zhustnúť.
- Vypnete sporák a necháte omáčku vychladnúť. Dochuťte ju soľou a korením.
- Zmes v hrnci následne rozmixujete tyčovým mixérom do hladka.
- Natrhané mäso vhodí späť do omáčky a premiešate.
- Podávajte s malými tortillami a zeleninou či syrom.