Tento steak z roštenej z hovädzieho mäsa je výdatný a lahodný a perfektne sa hodí na víkendové grilovanie. Pochutí si celá rodina!
Ingrediencie
Na bylinkové maslo:
- 1/2 šálky masla zmäkčeného na izbovú teplotu
- 1/2 šálky nasekanej pažítky, tymiánu, oregana, petržlenu a majoránu
- 1 lyžica medu
- 1/4 čajovej lyžičky soli
Na krémové huby:
- 3 lyžice masla
- 230 g nakrájaných šampiňónov
- 2 lyžice hladkej múky
- 1/4 šálky hovädzieho vývaru
- 1 a 1/4 šálky silnej smotany
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžica nasekaného tymiánu
- soľ a čierne korenie
Na grilovaný steak:
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 steaky bez kosti z hovädzej roštenky s hmotnosťou cca 300 g
- morská soľ a čierne korenie
Postup
- Na bylinkové maslo v miske zmiešajte všetky ingrediencie.
- Preneste na veľký kúsok igelitu a maslo pevne zabaľte a vytvorte okrúhly tvar.
- Zabaľte fóliou a dajte do chladničky vychladnúť.
- Na strednom ohni rozpustite maslo vo veľkej panvici.
- Pridajte huby a varte 8-10 minút alebo do mäkka.
- Vmiešajte múku a varte ďalšie 2 minúty dozlatista.
- Zašľahajte hovädzí vývar a silnú smotanu.
- Pokračujte v šľahaní, kým omáčka nezačne hustnúť a nezostanú žiadne hrudky múky.
- Primiešajte petržlenovú vňať, tymián a podľa chuti soľ a čierne korenie.
- Priveďte do varu a varte ďalších 5 minút (podľa potreby aj viac), kým nebude omáčka krásne hustá.
- Znížte plameň, zakryte a udržujte huby v teple, zatiaľ čo si pripravujete steak.
- Predhrejte gril alebo grilovaciu panvicu na stredne vysokom plameni.
- Potrite olivovým olejom.
- Steaky veľkoryso dochuťte morskou soľou a čiernym korením a potom grilujte z oboch strán podľa svojich predstáv.
- Vyberte z tepla a nechajte odpočívať po dobu najmenej 5 minút.
- Podávajte grilované steaky s bylinkovým maslom a smotanovými hubami.
- Užite si to!
Inšpirujte sa aj našimi ďalšími skvelými receptami na hovädzie rezančeky Stroganoff 6x inak!