Vyskúšajte najúžasnejšie Stroganoff, aký ste kedy mali! Šťavnaté hovädzie kúsky v neuveriteľnej omáčke z kyslej smotany budete mať hotové iba za 30 minút.
Ingrediencie
- 600 g steaku z hovädzej roštenej bez kosti
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 veľká cibuľa (alebo 2 malé), nakrájané na plátky
- 300 g húb, nakrájaných na plátky (nie príliš tenké)
- 3 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 1 polievková lyžica dijonskej horčice
- 150 ml kyslej smotany
- soľ a korenie podľa chuti
Na servírovanie:
- 250 – 300 g cestovín alebo vaječných rezancov podľa výberu
- nasekaná pažítka, na ozdobu (voliteľne)
Postup
- Päsťou (alebo valčekom či paličkou) natlčte steaky na hrúbku asi ¾ cm.
- Nakrájajte ich na prúžky a zbavte ich prebytočného tuku.
- Posypte štipkou soli a korenia.
- Zahrejte 1 polievkovú lyžicu oleja vo veľkej panvici na vysokom plameni.
- Dajte polovicu hovädzieho mäsa na panvicu a rýchlo ho rozprestrite.
- Nechajte ho nedotknuté po dobu 30 sekúnd, kým nezhnedne.
- Hovädzie mäso rýchlo otočte (ako najlepšie viete!).
- Nechajte nedotknuté po dobu 30 sekúnd, aby zhnedlo.
- Okamžite preložte na tanier.
- Nerobte si starosti s ružovými kúskami as tým, že vo vnútri bude mäso surové.
- Pridajte zvyšnú lyžicu oleja a opakujte so zvyšným hovädzím mäsom.
- Znížte teplotu na stredný plameň.
- Pridajte maslo a nechajte ho rozpustiť.
- Potom pridajte cibuľu, restujte 1 minútu a pridajte huby.
- Restujte huby dozlatista.
- Zoškrabte dno z panvice, aby ste získali všetky kúsky.
- Pridajte múku, varte a miešajte 1 minútu.
- Počas miešania prilejte polovicu vývaru.
- Potom pridajte zvyšný vývar.
- Miešajte, potom pridajte kyslú smotanu a horčicu.
- Miešajte, kým sa všetko nepremieša.
- Priveďte do varu a potom znížte teplotu na stredný plameň.
- Akonáhle omáčka zhustne (trvá to cca 3 – 5 minút), podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Pridajte späť hovädzie mäso (vrátane všetkej šťavy).
- Varte 1 minútu a potom ihneď vyberte zo sporáka.
- Podávajte na cestovinách alebo vaječných rezancoch, prípadne posypané pažítkou.