Iste mi dáte za pravdu, že tatarák z hovädzieho mäsa je stará klasika, na ktorú veľa ľudí nedá dopustiť a keď zoženie naozaj prvotriedny hovädzí, rád si ho dopraje.
Už ste ale skúšali lososový tataráčik s jablkami, uhorkou a kôprom? Ak ešte nie, potom je najvyšší čas.
Ingrediencie:
- 300 g filetu z čerstvého lososa (bez kože a kostí)
- 1 jablko
- 1/2 šalátové uhorky
- 2 mušle
- 1/2 vetvičky kôpru
- Morská soľ podľa chuti
- Štipka mletého čierneho korenia
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 125 g crème fraîche
- 1 chemicky neošetrený citrón
- 3 plátky chleba
- 2 lyžice masla
Postup:
- Začneme tým, že jemne nakrájame lososový filet.
- Umyjeme jablko s uhorkou a oboje nakrájame na malé kocky.
- Mušle vyberieme zo škrupiny a nasekáme na jemné kúsky.
- Kôpor opláchneme, ošklbeme, pár kúskov dáme bokom na ozdobu a zvyšok najemno nakrájame.
- Lososa, jablko, uhorku aj kôpor dáme do misy.
- Osolíme, okoreníme a prilejeme olivový olej.
- Všetko dôkladne premiešame, naplníme do troch rovnakých formičiek alebo misiek a zatiaľ odložíme nabok.
- V malej miske zmiešame crème fraîche, kôru aj šťavu z citróna, štipku korenia a trochu soli.
- Chlieb vykrojíme podľa veľkosti formičiek alebo misiek s lososom.
- Na panvici rozpustíme maslo a chleby na ňom z oboch strán opečieme.
- Takto opečené chleby položíme na tanierik a na každý vyklopíme jeden tatarák.
- Na povrchu ozdobíme trochou zmesi s crème fraîche a kúskom kôpru.