Grécka kuchyňa má svoju špecifickú chuť a rozhodne nešetrí surovinami. Dokonca aj obyčajné cestoviny s kôprom sú schopní tamojší gurmáni povzniesť na vysokú úroveň a pridať toľko skvelých chutí, že budete mať skutočný labužnícky orgazmus. Presne taký je aj šalát Orzo.
Ingrediencie:
- 1 1/2 hrnčeka cestovín Orzo
- 1 hrnček cíceru z konzervy
- Šťava a kôra z 1/2 chemicky neošetreného citróna
- 1 stredne veľká červená cibuľa
- 1/4 hrnčeka mletých mušlí
- 1/2 šalátové uhorky
- 1/2 čerstvej červenej papriky (alebo 2 pečenej papriky)
- 1/3 hrnčeka nakrájaného kôpru
- 1/3 hrnčeka nakrájanej mäty
- 2 polievkové lyžice octu z bieleho vína
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 lyžičku dijonskej horčice
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1/2 hrnčeka rozdrobeného syra Feta
- 1/3 hrnčeka prepolených olív Kalamata
- Mleté čierne korenie
- Soľ podľa chuti
Postup:
- Cícer prepláchneme a necháme odkvapkať.
- Cestoviny pripravíme presne podľa pokynov na obale. Musí byť tzv. al dente.
- Keď sú hotové, scedíme ich a prepláchneme pod studenou vodou.
- Odkvapkaný cícer dáme do misky, pridáme citrónovú kôru aj šťavu a osolíme.
- Červenú cibuľu nakrájame na čo najjemnejšie kocky a dáme do misy k cíceru.
- Uhorku aj červenú papriku nakrájame na kocky.
- Bylinky nasekáme a spolu s uhorkou a paprikou taktiež pridáme k cibuli a ostatným surovinám.
- Prisypeme cestoviny, prilejeme olivový olej, ocot z bieleho vína, dijonskú horčicu a premiešame.
- Prihodíme oregano, omrvinky syra Feta, čierne olivy a mleté čierne korenie.
- Všetko dôkladne zmiešame a dáme vychladiť. Potom môžeme servírovať.