Predstavme si klasický recept na kurací šalát s chrumkavými krutónmi a krémovým cesnakovým dresingom. Ideálny šalát na letnú grilovačku, obed s rodinou či večera s priateľmi.
Ingrediencie
- 4 plátky chrumkavého chleba alebo bochník ciabatty
- 3 lyžice olivového oleja
- 2ks kuracích pŕs
- 1 ľadový šalát, či listy šalátu podľa vašich preferencií
Ingrediencie na dresing
- 1 strúčik cesnaku
- 5 lyžíc majonézy
- 1 lyžica bieleho vínneho octu
- Parmezán na plátky či nastrúhaný
Postup
- Chlieb či ciabattu nakrájajte alebo natrhajte na kúsky, rozložte ich na plech, pokropte 2 lyžicami olivového oleja. Olej do chleba vmasírujte a podľa potreby dochuťte soľou.
- Krutóny pečte po dobu 8-10 minút na 180 °C. Počas pečenia ich otáčajte, aby chytili farbu zo všetkých strán.
- Kuracie prsia nakrájajte na väčšie kusy. Potrite ich lyžicou olivového oleja, okoreňte a opečte na panvici po dobu 4 minút z každej strany.
- Potom skontrolujte, či je vo vnútri dostatočne opečené a vyberte na stranu.
- V mise zmiešajte rozdrvený cesnak, nastrúhanú hrsť parmezánu, 5 lyžíc majonézy a 1 lyžicu bieleho vínneho octu. Dochuťte soľou či korením. (Dresing by mal pripomínať konzistenciu jogurtu. V prípade potreby pridajte pár lyžičiek vody).
- Šalát servírujte tak, že do misy vložte natrhané listy šalátu, naň pár kúskov opečeného kurčaťa a zmiešajte s trochou dresingu. Navrch porcie nastrúhajte trochu parmezánu a nakoniec posypte krutónmi.
Tip: Vyskúšajte niektorý z týchto receptov na šalát z zeleru . Nájdete tu klasické, ale aj úplne nečakané varianty.