Ak dávate rovnako ako niektoré postavy z filmu Slávnosti snežienok prednosť kance so šípkovou pred kancom s kapustou, tento recept je presne pre vás.
Ingrediencie:
- 700 g diviačie stehná
- 1 cibuľa
- 75 g zeleru
- 1 mrkva
- 10 g sušených hríbikov
- 2 PL hladkej múky
- 1,5 PL paradajkového pyré
- 1 PL kukuričného škrobu
- 3 PL šľahačky alebo smotany
- 2 PL šípkovej marmelády
- 250 ml červeného vína
- 600 ml vývaru
- bobkový list
- borievka
- tymian
- nové korenie
- olej
- soľ, korenie
Postup:
- Umyté mäso nakrájajte na plátky, osoľte, okoreňte a poprášte múkou.
- Do malej misky s horúcou vodou vložte na 10 minút sušené huby.
- Cibuľu, zeler a mrkvu olúpte a nakrájajte na kocky.
- Guľôčky borievky a korenia rozomeľte v trecej miske.
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Na panvici či v hrnci s olejom plátky mäsa zľahka orestujte.
- Hríbiky vyberte z vody, nakrájajte ich, ale vodu nevylievajte.
- Mäso z panvice vyberte a do zvyšku oleja dajte nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler.
- Keď zelenina začne hnednúť, pridajte paradajkové pyré, borievka a korenie. Restujte 1-2 minúty.
- Prilejte červené víno a následne nechajte zredukovať jeho množstvo na polovicu.
- Pridajte diviačie mäso, vývar, vodu z namočených hríbikov, hríbiky, bylinky a všetky korenia.
- Premiešajte a vložte na 15 minút piecť do predhriatej rúry.
- Následne znížte teplotu v rúre na 140 ° C, panvicu či hrniec priklopte a pečte ešte asi hodinu a štvrť.
- Počas pečenia mäso obráťte.
- Keď je mäso hotové, zabaľte ho do alobalu.
- Vypečenú šťavu preceďte cez sitko a použite ju na tvorbu šípkovej omáčky.
- Precedenú tekutinu priveďte do varu a pridajte do nej kukuričný škrob.
- Keď omáčka začne hustnúť, narieďte ju trochou vody.
- Potom pridajte smotanu, šípkový džem, soľ a korenie.
- Dôkladne premiešajte a omáčka je hotová.
Takto pripravený pokrm servírujte s knedľou alebo zemiakovou kašou.