Keď už vás nudí osvedčené a stále dookola ohrané recepty, nie je na škodu mrknúť na to, ako napríklad varí svetovo uznávaní kuchári a populárne celebrity. Občas sa u nich dá naraziť na veľmi zaujímavé pokrmy, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie.
Tentokrát sme pre vás vybrali recept od obľúbeného kuchára Jamie Olivera, ktorého pochúťky miluje aj hlava britskej kráľovskej monarchie kráľovná Alžbeta II.
Ingrediencie:
- 1 menšia morka (cca 5 – 7 kilogramov)
- 1 palica cesnaku
- 1 chemicky neošetrený citrón
- 4 vetvičky čerstvého tymiánu
- 4 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 1 kocka neslaného čerstvého masla
- 2 cibuľa
- 2 stonky stopkového zeleru
- 2 veľké mrkvy
- 3 mandarínky (ideálne odroda Clementina)
- 1 liter kuracieho vývaru
- 2 lyžice hladkej múky
- 1/2 hrnčeka červeného vína
- 4 veľké cibule
- 1 veľká hrsť sušeného ovocia (marhuľa, papaya, datle, slivky atď.)
- 1 veľká hrsť nesolených mandlí alebo pistácií
- 1 – 2 plátky tvrdého chleba
- Olivový olej
- 1 lyžička nového korenia
- 300 g mletého bravčového mäsa
- 1 kg pastiera
- 1,5 kg červených zemiakov
- 500 g baby mrkvy
- 300 g mušlí
Postup:
- Začneme tým, že si chladenú morku vyberieme hodinu vopred, aby sa zahriala na izbovú teplotu.
- Potom sa pustíme do prípravy plnky. Na to si nachystáme panvicu a necháme rozohriať trochu oleja.
- Dáme do nej olúpanú a na jemné kocky nakrájanú cibuľu a necháme zhruba 10 minút za stáleho miešania restovať, aby získala zlatistý nádych.
- Potom pridáme nové korenie, nasekané sušené ovocie, orechy aj tymián. Osolíme a okoreníme.
- Za stáleho miešania necháme zhruba 2 minútky povariť.
- Zmes preložíme z panvice do misky a necháme úplne vychladnúť.
- Akonáhle je zmes chladná, prihodíme k nej mleté bravčové mäso a strúhanku, ktorú si na robote pripravíme z tvrdého chleba.
- Všetko dôkladne premiešame a necháme tak 10 minút odstáť.
- Hotovú plnku rozdelíme napoly. Jednu polovicu necháme do morky, druhú dáme do malej zapekacej formy.
- Predhrejeme si rúru na 250 ° C a pustíme sa do prípravy samotnej moričky.
- Starostlivo ju zbavíme vnútorností, ošklbeme zvyšky peria a pomocou kuchynských utierok osušíme zo všetkých strán, vrátane vnútra.
- Cesnak olúpeme a prelisujeme do misky.
- Pridáme zmäknuté maslo, jemne nastrúhanú citrónovú kôru, soľ, mleté čierne korenie a polovicu nasekaného rozmarínu a tymiánu.
- Poriadne premiešame, aby sa všetko spojilo.
- Prstami zájdeme pod kožu na prsiach a opatrne oddelíme od mäsa.
- Opatrne potom na prsíčka pod kožou aplikujeme maslo a rozotrieme.
- Pomaly premačkáme kožu, aby sa vrátila na pôvodné miesto a spojila sa s maslom.
- Dobré je, pretlačiť plnku tak, aby sa dostala aj pod kožu na krku, pričom krčnú kožu zastrčíme pod morku.
- Morku pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a opatrne premiešame kožu tak, aby sa všetko dobre prichytilo zo všetkých strán.
- Citrón prepolíme a vložíme do morky.
- Zase 1 cibuľu olúpeme, nakrájame nahrubo a dáme na dno pekáča, ktorý ešte predtým pokvapkáme olejom.
- Očistíme veľké mrkvy a spolu s řapíkatým zelerom nakrájame na kúsky. Pridáme do pekáča k cibuli.
- Zeleninu rozprestrieme rovnomerne po celom dni pekáča a položíme na ňu pripravenú morku.
- Podlejeme trochou vody, zakryjeme alobalom a vložíme do rúry predhriatej na 250 °C.
- Akonáhle vložíme morku dovnútra, zatvoríme rúru a ihneď znížime teplotu na 180 °C.
- Pečieme zhruba 3 1/2 hodiny, pričom v priebehu pečenia každých 30 – 40 minút moriaka prelejeme šťavou z výpeku.
- Po 2 1/2 hodinách odstránime alobal, aby získal povrch tú správnu farbu a zmiešame trochu olivového oleja a zvyšné bylinky, ktoré dôkladne nasekáme a nanesieme na povrch morky.
- Rozpolíme mandarínky a pridáme do pekáča okolo morky k zelenine.
- Ak chceme mať istotu, že je morka hotová, pichneme nožom do najhrubšej časti stehna. Keď je v tomto mieste morka pečená, potom je hotová celá.
- Pokiaľ nebude, necháme ju piecť ešte ďalších 30 – 40 minút.
- Morku vyberieme a prikryjeme alobalom spolu s trojitou vrstvou utierok, aby bola v teple, a necháme ju odpočívať.
- Rúru medzitým nastavíme na 200 °C.
- Zemiaky a zvyšné 2 cibule olúpeme, pastier s cesnakom očistíme a mrkvu oškrabeme.
- Do hrnca dáme vodu a privedieme do varu.
- Vhodíme do nej baby mrkvu a necháme 5 minút povariť. Potom vylejeme do sitka a necháme odkvapkať.
- Zemiaky pokrájame na rovnako veľké kúsky (cca 2 cm) a pastier prepolíme pozdĺžne.
- Vezmeme veľký pekáč a do neho postavíme zapekaciu misu s plnkou a druhú väčšiu zapekaciu misu, do ktorej dáme zemiaky, pastier, baby mrkvu, cesnak a cibuľu, položíme na pekáč.
- Podlejeme trochu vodou a necháme piecť cca 40 – 45 minút.
- Medzitým preložíme morku na servírovací tanier a pekáč zlejeme napríklad do panvice.
- Tuk z pekáča privedieme do varu na strednom ohni.
- Akonáhle je tuk zahriaty, prisypeme múku a dôkladne premiešame.
- Pomocou drevenej varešky opatrne odlúpneme všetko, čo je prilepené na dne pekáča a zalejeme červeným vínom.
- Necháme prejsť varom a prilejeme kurací vývar.
- Trochu stiahneme a varíme 20 – 25 minút, až kým nemá omáčka tú správnu konzistenciu.
- Pripravíme si servírovaciu nádobu, dáme na nej sito a cez neho scedíme hotovú omáčku z panvice.
- Dôkladne prepasírujeme, aby sitom prešlo všetko, čo pôjde.
- Potom už len stačí vybrať plnku so zeleninou z rúry, naporciovať moriaka a podávať.