Tento recept je zvláštny v tom, že je morka podávaná s vynikajúcou omáčkou. Tá však nie je zahusťovaná múkou či kukuričným škrobom, ale čerstvými zemiakmi.
Chuť tak je jedinečná a nehyzdí ju nič, čo by skresľovalo dokonalý výsledok. Pokiaľ má byť táto omáčka dokonalá, potrebujete na jej prípravu aj výkonný stolný mixér, v ktorom ju spracujete.
Ingrediencie:
- 9 – 10 kg vážiaca morka
- 4 litre zeleninového vývaru
- 1 hrnček klasickej soli
- 1 hrnček agávového nektáru
- 2 veľké cibule
- 1 – 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- 2 veľké vetvičky čerstvej šalvie
- 10 – 15 guličiek celého čierneho korenia
- 4 1/2 litra ľadovo studenej vody
- 1 polievková lyžica oleja z hroznových semienok
- 1 lyžička morskej soli
- 4 zlaté zemiaky Yukon
- 3 hrnčeky kuracieho alebo morčacieho vývaru
- Mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Najskôr ošúpeme cibuľu a rozkrojíme na štvrtky.
- Zemiaky zbavíme šupky a nakrájame na kúsky.
- Pripravíme si veľký hrniec, do ktorého nalejeme zeleninový vývar, hrnček soli, agávový nektár, cibuľu, tymian, šalvia a korenie.
- Všetko spoločne privedieme do varu na najvyššom stupni.
- Potom teplotu znížime a necháme variť po dobu 15 minút.
- Po pätnástich minútach odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- Vychladnutú zmes prelejeme do 16 litrového hrnca a prilejeme ľadovú vodu.
- Následne do tekutiny ponoríme morku tak, aby prsia boli smerom dole.
- Morku pre istotu zaťažíme tanierom, aby bola stále ponorená.
- Dáme vychladiť až na 18 hodín.
- Akonáhle táto doba uplynie, umiestnime v rúre rošt do najnižšej polohy a predhrejeme si rúru na 240 °C.
- Morku vytiahneme z nálevu a dôkladne opláchneme studenou vodou.
- Osušíme kuchynskými utierkami a vylejeme nálev.
- Dobre osušenú morku potrieme olejom a posypeme morskou soľou.
- Pripravíme si pekáč s roštom, umiestnime naň morku a krídla zasunieme pod ňou.
- Nohy spojíme pomocou kuchynského povrázku.
- Morku necháme piecť 15 minút, potom otočíme pekáč a pečieme ďalších 15 minút.
- Potom vyberieme pekáč z rúry, zakryjeme dvojitou vrstvou alobalu a na dno pekáča vlejeme 2 hrnčeky vriacej vody.
- Pečieme ďalšie 2 hodiny, pričom po jednej hodine pečenia otočíme pekáč, aby sa morka pekla rovnomerne.
- Zatiaľ čo sa morka pečie, dáme zemiaky variť do veľkého hrnca s vodou.
- Privedieme do varu, potom znížime teplotu na stredný stupeň.
- Zakryjeme pokrievkou a necháme variť asi 10 – 15 minút, kým nemajú zemiaky veľmi jemnú konzistenciu.
- Potom ich scedíme a odložíme nabok.
- Po dvoch hodinách vyskúšame teplotu morky. Tie by mala byť v najhrubšej časti stehna aspoň 75 stupňov.
- Morku vrátime späť do rúry, znížime teplotu na 210 ° a dáme ešte na 1 a 1/2 hodiny piecť.
- Zhruba 30 minút pred koncom pečenia zložíme alobal a pečieme až do zozlatnutia či skôr zhnednutia kožičky.
- Keď vyberieme morku z rúry, preložíme ju na servírovací tanier, odstránime špagát a necháme pod alobalom odpočívať.
- Pekáč od morky umiestnime na platňu, zalejeme kuracím/morčacím vývarom a privedieme do varu.
- Pomocou plochej drevenej varešky opatrne zoškrabneme všetky kúsky, nalepené na dno pekáčika.
- Potom všetko z pekáča prelejeme do nádoby mixéra, pridáme uvarené zemiaky, zaklopíme a mixujeme na najvyšší stupeň.
- Ak bude mať omáčka príliš hustú konzistenciu, prilejeme trošku vody, prípadne ešte trochu vývaru, pokiaľ nám nejaký zostal.
- Rozmixovanú omáčku nalejeme späť do pekáča alebo si na to vezmeme panvicu a necháme pri nízkej teplote variť cca 2 – 4 minúty, aby bola horúca.
- Omáčku ešte dochutíme čiernym korením.
- Nakoniec stačí len morku naporciovať a podávať s omáčkou.