Vegánske placky z cíceru a čerstvých byliniek, podávané s pikantnou citrónovou omáčkou s tahini pastou, príjemne podráždia vaše chuťové bunky a na mäso si ani nespomeniete!
Ingrediencie
Na placky:
- 2 plechovky cíceru po 540 ml
- 1 šálka cícerovej múky alebo pšeničnej hladkej múky
- 1/2 šálky nasekanej petržlenovej vňate
- 1/4 šálky nasekanej pažítky
- 1/4 šálky olivového oleja
- šťava z 1 citróna
- 1/4 šálky vody
- 1 lyžička mletého oregana
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/2 šálky olivového oleja na vyprážanie
Na omáčku:
- 1/2 lyžice sezamových semienok
- 1/3 šálky tahini
- šťava z 1 a 1/2 citróna
- 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1/2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry
- 3 lyžice vody
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Do mixéra vložte všetky prísady na placky, okrem olivového oleja, ktorý použijete na vyprážanie.
- Rozmixujte ingrediencie dohladka.
- Na nepriľnavej panvici zohrejte približne 1,5 cm vrstvu olivového oleja.
- Naberte 1 lyžicu zmesi cíceru a rukami vytvorte guľu, ktorú potom dlaňami sploštíte na disk.
- Všimnite si, že cesto je celkom lepivé.
- Vytvarovanú placku opatrne preneste do rozpáleného oleja a týmto spôsobom naplňte panvicu.
- Zmažte približne 2 – 3 minúty a potom placky opatrne otočte a smažte ďalšie 2 – 3 minúty z druhej strany.
- Akonáhle budú placky z oboch strán krásne hnedé, preložte ich na tanier vystlaný papierovým obrúskom.
- Pripravte si omáčku.
- Za pravidelného miešania opečte sezamové semienka v neprilhavej panvici.
- Opečené semienka preložte do misky a zmiešajte ich so zvyškom surovín na omáčku.
- Pomocou šľahača všetko premiešajte a podávajte s placičkami.