Dokonale chrumkavý falafel

Dokonale chrumkavý falafel

Pripravte si lahodný falafel, ktorý bude smelo konkurovať vašim obľúbeným reštauráciám. Recept je jednoduchý, rastlinný a výsledok je neuveriteľný dobrý!

Ingrediencie

  • 225 gramov cíceru (nie konzervované!)
  • 1 zväzok jarnej cibuľky, pokrájané
  • 2 až 4 stredné strúčiky cesnaku
  • 2 šálky nasekaných čerstvých lístkov koriandra, petržlenovej vňate alebo mäty, ideálne použite zmes všetkých troch
  • 1 čajová lyžička morskej soli a ďalšie na podávanie
  • 1 čajová lyžička mletej rasce
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého koriandra
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého kardamómu
  • 1/8 až 1/4 čajovej lyžičky kajenského korenia, voliteľne
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 3/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva, voliteľne
  • 2 až 3 šálky rastlinného oleja na vyprážanie

Postup

  1. Prepláchnite cícer, potom ho vložte do veľkej misy a zalejte studenou vodou, aby bola úplne ponorená a ešte tam bolo navyše o 10 cm vody.
  2. Zakryte a nechajte takto namočené cez noc alebo kým cícer neztrojnásobí.
  3. Cícer sceďte, opláchnite a potom osušte.
  4. Dajte do mixéra cícer, cibuľu, cesnak, bylinky, soľ, rascu, koriander, kardamóm, kajenské korenie, čierne korenie a prášok do pečiva.
  5. Zmes rozmixujte tak, aby bola veľmi namletá, ale nie pyré.
  6. Zmes by mala držať tvar, keď ju pritlačíte k sebe.
  7. Preložte zmes falafelu do misky a prikryte.
  8. Nechajte odležať aspoň 15 minút.
  9. Pomocou lyžice alebo malej odmerky na sušienky vydlabajte 1 a 1/2 polievkovej lyžice zmesi falafelu, potom ju jemne vytvarujte do gule a položte na čistý tanier.
  10. Opakujte, kým nespotrebujete celú zmes.
  11. Pred vyprážaním nechajte falafel odpočinúť v chladničke 30 až 60 minút (pomáha to zabrániť tomu, aby sa guličky pri náraze do oleja rozpadli).
  12. Zmes nebude pôsobiť ako cesto, ale udrží svoj tvar.
  13. Pridajte cca 1 cm vysokú vrstvu oleja do hlbokej panvice.
  14. Čím menšia panvica, tým menej oleja budete potrebovať.
  15. Čím je panvica širšia, tým viac falafelu môžete naraz smažiť).
  16. Zahrejte olej na na cca 180 stupňov Celzia.
  17. Vymažte falafel v dávkach tak, že ho jemne vložíte do oleja a nebudete s ním na panvici hýbať, kým nebude zospodu hnedý.
  18. Pomocou dvoch vidličiek opatrne otočte falafel, aby zhnedol aj z druhej strany, zaberie to celkom 3 a 1/2 až 4 minúty.
  19. Hotový falafel preneste na tanier vyložený papierovou utierkou, posypte trochou soli a potom postup opakujte so zvyšnými falafelovými guličkami.
  20. Ihneď podávajte.
Vyprážané cícerové guličky podávané na čerstvom šaláte.
www.inspiredtaste.net

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.