Táto výdatná polievka je plná chuti, pripravíte ju za menej ako 30 minút a hravo tak vykúzlite rýchlu, ale lahodnú večeru, ktorá v chladnejších mesiacoch krásne zahreje.
Ingrediencie
- 2 plechovky cíceru, scedené (800 gramov)
- 1 konzervované paradajky nakrájané na kocky (400 gramov)
- 2 a 1/2 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálka mrazeného špenátu
- 1 veľká stonka řapíkatého zeleru nakrájaného na kocky (1 veľká stonka zeleru)
- 1 veľká cibuľa nakrájaná na kocky
- 2 stredné mrkvy nakrájané na kocky
- 1 veľký strúčik cesnaku, lisovaný
- 1 lyžička papriky
- 1 lyžička sušeného oregana
- 2-3 bobkové listy (voliteľne)
- 1/2 lyžice múky
- 1/2 lyžičky soli a ďalšie podľa chuti
- 1/8 lyžičky čierneho korenia a ďalšie podľa chuti
- šťava z 1 citróna (voliteľne)
Postup
- Zahrejte olivový olej vo veľkom hrnci na strednom ohni.
- Pridajte nakrájanú cibuľu, mrkvu a stopkový zeler.
- Restujte za častého miešania, kým cibuľa nezmäkne a nezosklovatí, asi 5 minút.
- Pridajte cesnak, papriku, oregano a bobkové listy.
- Za častého miešania varte asi 1 minútu.
- Pridajte cícer a za častého miešania varte ďalšiu minútu.
- Pridajte nakrájané paradajky, mrazený špenát, vývar a 1/2 lyžičky soli.
- Zvýšte plameň a priveďte zmes do varu, potom hrniec zakryte, znížte teplotu a varte 10 minút.
- Medzitým rozpustite 1/2 lyžice múky v 1/2 šálke studenej vody, premiešajte do hladkej konzistencie a vmiešajte do polievky.
- Dobre premiešajte a varte ďalších 5 minút.
- Hrniec odstavte z ohňa a potom odstráňte bobkové listy.
- Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou, čiernym korením či citrónovou šťavou.
- Rozdeľte do misiek, pokvapkajte extra panenským olivovým olejom a zasypte chilli vločkami.