Recept na hovädzie rezančeky Stroganov má pôvod v ruskej kuchyni. Pre svoju ľahkú a rýchlu prípravu býva tiež označovaný ako minútkový guláš.
Ingrediencie
- 400 g hovädzie sviečkové
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice masla
- 1 menšia cibuľa
- 200 g čerstvých šampiňónov
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica múky
- 250 ml hovädzieho vývaru
- 200 ml smotany na šľahanie
- 60 ml kyslej smotany
- 1 lyžica worcestrovej omáčky
- ½ lyžice dijonskej horčice
- soľ
- korenie
Postup
- Mäso pokrájajte na rezančeky, cibuľu a cesnak na drobno, šampiňóny na plátky.
- V hlbokej panvici rozohrejte olej, potom pridajte mäso a za občasného miešania dve minúty opekajte.
- Opečené mäso vyberte z panvice, prikryte a dajte bokom.
- Do panvice pridajte maslo, cibuľu a šampiňóny a opekajte asi 8 minút, kým huby nepustia vodu.
- Pridajte cesnak a nechajte rozvoňať.
- Poprášte múkou a zhruba minútu za stáleho miešania opekajte.
- Zmes podlejte vývarom, poriadne od dna prepláchnite, pridajte smotanu na šľahanie a duste niekoľko minút.
- Do misky s kyslou smotanou dajte dve lyžice omáčky z panvice a premiešajte, až potom ju pozvoľna vlejte do panvice.
- Pridajte worcester, horčicu, soľ a korenie a opečené mäso aj so všetkou šťavou, ktorá sa z neho uvoľnila.
- Premiešajte a pozvoľna priveďte do varu.
- Podávajte so zemiakmi, s ryžou, s cestovinami alebo s hranolčekmi.