Tradičný bažant s gaštanovou plnkou

Tradičný bažant s gaštanovou plnkou

Plnka vždy dodá pokrmu iný rozmer. To platí aj pre plnku pripravenú z jedlých gaštanov.

Ingrediencie:

  • 2 bažanti
  • 150 g slaniny
  • 50 g masla
  • soľ, korenie

Na plnku a omáčku

  • 200 g jedlých gaštanov
  • 10 g masla
  • 1/2 cibule
  • 50 g slaniny
  • 1 PL čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 čajové lyžičky čerstvého tymiánu
  • 100 g bravčovej klobásy
  • 75 ml portského vína
  • 1 PL hladkej múky
  • 300 ml kuracieho vývaru

Postup:

  1. Najprv si vytvorte zmes na plnku.
  2. Na panvici rozohrejte maslo a zosklovať na ňom nakrájanú cibuľu.
  3. Keď cibuľa vychladne, zmiešajte si nakrájanú slaninu, klobásou a polovicou gaštanov.
  4. Potom pridajte tymián a petržlenovú vňať všetko dôkladne premiešajte.
  5. Touto plnkou následne vyplníte vnútro oboch bažantov.
  6. Kožu bažanta potrite zvonku maslom.
  7. Bažanty potom dajte do pekáča vystlaného plátkami slaniny a prekryte ich alobalom.
  8. Takto pripravené ich vložte na 30 minút piecť do rúry predhriatej na 180 °C.
  9. Po uplynutí tejto doby alobal odstráňte a pečte ešte 30-40 minút.
  10. Počas pečenia bažanty priebežne polievajte vypečenou šťavou.
  11. Keď je mäso hotové, pripravte si omáčku.
  12. Použije na ňu všetok vypečený tuk a šťavu z bažantov a následne k nim vmiešajte múku a portské víno.
  13. Krátko povarte, pridajte kurací vývar a zvyšné gaštany, ktoré ste rozkrojili napoly.
  14. Okoreňte a duste približne 5-8 minút.

Plneného bažanta naporciujte a podávajte napríklad so zemiakovou knedľou či halušky preliateho gaštanovou omáčkou.

Bažantie stehná s gaštanovou plnkou a omáčkou
zdroj: deliaonline.com

Mimochodom veľmi chutná polievka sa dá uvariť aj z kuracieho mäsa. Pozrite sa, ako pripraviť ten najlepší kuracie vývar !

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.