Pri príprave zveriny sa veľmi často používa víno, či už biele alebo červené. Výnimkou nie je ani tento recept!
Ingrediencie:
- 2 bažantie prsia a 2 bažantie stehná bez kože
- 2 šálky nakrájaných čerstvých lesných húb
- 1 šálka suchého bieleho vína
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 3/4 šálky nakrájanej cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 1/3 šálky petržlenu
- 2 PL kukuričného škrobu
- 2 PL vody
- 4 PL masla
- 1 PL olivového oleja
- soľ, korenie
Postup:
- Bažantie mäso umyte a z oboch strán osoľte a okoreňte.
- Na panvici rozohrejte olivový olej spoločne s dvoma lyžicami masla.
- Najprv na ich zmesi 2 minúty samostatne restujte bažantie stehná, potom pridajte aj bažantie prsia.
- Niekoľko minút mäso restujte a potom ho z panvice vyberte.
- Do rovnakej panvice pridajte zvyšné maslo a plátky húb.
- Huby duste približne 5 minút.
- Potom k nim pridajte nakrájanú cibuľu a prelisované strúčiky cesnaku.
- Premiešajte a pridajte víno.
- Keď sa jeho množstvo zredukuje na polovicu, prilejte do panvice kurací vývar a vložte do nej späť aj bažantie mäso.
- Priklopte panvicu pokrievkou a duste po dobu približne 20 minút, kým sú mäso aj huby úplne mäkké.
- Na záver pridajte kukuričný škrob, aby sa vytvorila omáčka.
Bažanta na víne podávajte so zemiakovou kašou posypaného petržlenovou vňaťou.