Hoci Taliani k morským plodom takmer nikdy nepridávajú syr, v tomto jedle urobili výnimku. Lahodné syry dodávajú náplni božskú slanú chuť. Tento delikátny pokrm je najlepšie s cestovinami ako hlavný chod.
Ingrediencie
- 1 kg očistených kalamárov s chápadlami (asi 8 kalamárov)
Náplň
- 2 a 1/2 šálky čerstvej strúhanky zo starého chleba
- 1/4 šálky strúhaných syrov Parmigiano a Pecorino
- 2 lyžice čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
- 1 drvený strúčik cesnaku
- 1 veľké vajcia
- 1/4 lyžičky soli
- korenie podľa chuti
Paradajková omáčka
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 drvený strúčik cesnaku
- vločky červeného korenia (voliteľne)
- 796 ml pohár paradajkovej passaty
- soľ podľa chuti
Na servírovanie
- 450 g cestovín podľa vášho výberu
Postup
- Kalamáre dobre opláchnite tečúcou vodou a nechajte ich uschnúť.
- Nakrájajte jemne chlapadlá a vložte do misky.
- Do stredne veľkej misky dajte strúhanku, nasekané chápadlá, nastrúhané syry Parmigiano a Pecorino, drvený cesnak, petržlenovú vňať, soľ, korenie a vajcia. Vidličkou alebo prstami dobre premiešajte.
- Prstami naplňte kalamáre vzniknutou náplňou.
- Uistite sa, že tlačíte aj dole, aby ste naplnili spodný koniec kalamára.
- Hore nechajte asi centimeter priestoru, pretože náplň počas varenia trochu nadobudne a môže vytekať.
- Zaistite otvorený koniec špáradlom.
- Odložte nabok a medzitým si pripravte paradajkovú omáčku.
- Na veľkej panvici rozpáľte olivový olej a opražte cesnak a vločky červeného korenia (voliteľne).
- Prilejte pohár paradajkovej passaty a priveďte do varu.
- Naplnené kalamáre opatrne ponorte do omáčky.
- Stlmte plameň a varte zakryté 30 minút.
- Asi 10 minút pred tým, než budú kalamáre hotové, uvarte svoje obľúbené cestoviny podľa návodu na obale „ale dente“.
- Opatrne preložte kalamáre na tanier a odstráňte špáradlá.
- Cestoviny zalejte paradajkovou omáčkou a podávajte spoločne s kalamáre.