Patríte k fanúšikom avokáda, ale viac ako zeleninový šalát ste s ním zatiaľ neskúšali? To je veľká chyba, pretože táto bábovka s jogurtom a avokádom je úplná lahôdka.
Má veľmi dobrú konzistenciu a jej príprava je ľahká. K receptu sme priložili aj inštruktážne video, ako správne spracovať avokádo.
Ingrediencie:
- 5 vajec
- 1 zrelé avokádo
- 150 g kryštálového cukru
- Štipka soli
- Strúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 120 ml oleja
- 300 g jogurtu (biely, prírodný)
- 350 g múky
- 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 200 g práškového cukru
- Pistácie ako dekorácia
Postup:
- Najskôr zo všetkého prepolíme avokádo, vyberieme kôstku a pomocou lyžice vylúpneme dužinu do menšej misky, kde ju vidličkou roztlačíme.
- Do inej misy rozklepneme vajcia, prisypeme kryštálový cukor, štipku soli a pomocou ručného mixéra šľaháme 10 minút.
- Akonáhle sú vajcia pekne našľahané, začneme pomaly prilievať olej a mixujeme na najnižší stupeň.
- Prilejeme jogurt a miešame ďalej.
- Vypneme mixér, pridáme dužinu z avokáda, nastrúhanú citrónovú kôru, vanilkový cukor a premiešame mixérom zapnutým na najvyšší stupeň.
- Potom zmiešame múku s kypriacim práškom a po častiach sypeme do cesta a vareškou premiešame.
- Formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme múkou či strúhankou.
- Vlejeme hotové cesto, uhladíme a pečieme v rúre predhriatej na 160 ° C asi 70 minút.
- Špajlí musíme skontrolovať, či je bábovka dostatočne prepečená, prípadne ešte pridať pár minút pečenia.
- Vypneme rúru, otvoríme dvierka a necháme bábovku vo vnútri „dôjsť“.
- Potom vyberieme formu z rúry a bábovku vyklopíme na kuchynskú mriežku, kde ju necháme vychladnúť.
- Medzitým v miske zmiešame citrónovú šťavu s práškovým cukrom, aby vznikla hladká poleva bez kúskov.
- Tou potom prelejeme vychladnutú bábovku a posypeme na kúsky nasekanými pistáciami.
- Necháme zatuhnúť a môžeme servírovať.