Francúzska cibuľová polievka sa najprv uvarí a potom sa dáva s vrstvou syra zapiecť do rúry. Vznikne tak syrová krusta, ktorá je pre túto polievku typická
Ingrediencie
- 4 lyžice masla
- 1 lyžička soli
- 2 veľké červené cibule, na tenké plátky
- 2 veľké žlté cibule, na tenké plátky
- 1,4 l kuracieho vývaru
- 0,4 l hovädzieho vývaru
- 1/2 hrnčeka červeného vína
- 1 lyžica worchesterovej omáčky
- 2 vetvičky čerstvej petržlenovej vňate
- 1 vetvička čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 lyžica balzamikového octu
- soľ a čerstvo mleté korenie
- 4 tenké plátky francúzskeho chleba
- 8 plátkov syra typu ementál
- 1/2 hrnčeka strúhanej mozzarelly
- 4 štipky červenej papriky
Postup
- Nechajte v hrnci rozpustiť maslo, primiešajte soľ a všetky cibule. Varte 35 minút za častého miešania.
- Cibule by mali ľahko skaramelizovať a celkovo by sme mali dosiahnuť takmer sirupovú konzistenciu.
- Potom do hrnca prilejeme oba vývary, červené víno a worchester. Petržlenovú vňať, tymian a bobkový list zviažte povrázkom a vložte do polievky.
- Nechajte mierne variť asi 20 minút, občas premiešajte.
- Vyberte z polievky bylinky, zmiernite plameň a pridajte vínny ocot, osoľte a okoreňte. Zakryte pokrievkou a nechajte na malom plameni zahrievať.
- Medzitým si rozohrejte rúru, ideálne pokiaľ máte rúru s grilom.
- Plátky chleba (môžete použiť aj toastový) dajte na papier na pečenie a opečte z každej strany asi 3 minúty do chrumkava. Rúru nevypínajte.
- Nachystajte si štyri misky, ktoré sú vhodné do rúry. Naplňte ich do 2/3 polievkou.
- Na ňu položte opečený plátok chleba, naň dva plátky ementálu a navrch ešte strúhanú mozzarellu. Posypte štipkou papriky.
- Misky dajte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte do rúry. Pečte (grilujte) asi 5 minút, kým sa na polievke neurobí zlatohnedá krusta.
- Polievka môže pretiecť z misky a urobí na okrajoch chrumkavú kaskádu. Francúzska cibuľačka je hotová a servírujeme ju ihneď po vybratí z rúry.
Otestovali sme tie najobľúbenejšie modely digestorov . Pozrite sa, ako v teste obstáli.