Pokiaľ existuje chutný sezónny hubový guláš, ktorý stojí za to ochutnať, potom je to rozhodne tento vegetariánsky pokrm. Napríklad maďarský guláš vyžaduje kvalitné jemné hovädzie mäso, tu je hlavnou hviezdou tekvica, ktorá sekunduje hlivo ustricovej.
Ingrediencie:
- 600 g maslovej tekvice
- 6 kusov hlivy ustricovej
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 zväzok oregana
- 2 hrnčeky cíceru
- 4 polievkové lyžice paradajkového pyré
- 1 lyžička mletej sladkej papriky (kto má rád pikantné, dá 1/2 lyžičky pálivej)
- 2 hrnčeky vody
- 1/2 hrnčeka červeného vína
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- Soľ podľa chuti
- 1/4 mletého čierneho korenia
Postup:
- Tekvicu zbavíme semienok, olúpeme a nakrájame na rovnako veľké kocky asi 1 x 1 cm.
- Cibuľu s cesnakom očistíme a nakrájame na plátky.
- Oregano zbavíme stoniek a niekoľko lístkov si odložíme bokom na neskôr.
- Do panvice dáme rozohriať 3 polievkové lyžice oleja a vhodíme tekvicu s cibuľou aj cesnakom.
- Osmažíme na strednom ohni cca 5 – 6 minút, občas zamiešame.
- Prilejeme červené víno s vodou, zasypeme oreganom a paprikou.
- Prihodíme paradajkovú pastu, premiešame a privedieme do varu.
- Osolíme a okoreníme. Necháme variť na miernom ohni 15 – 20 minút.
- Cícer vyklopíme do sita a scedíme.
- Opláchneme hlivu ustricovú a nakrájame na kúsky.
- Oboje pridáme do panvice a varíme ešte ďalších 5 minút.
- Pred servírovaním ozdobíme lístkami oregana, čo sme si dali predtým na stranu.