Ako je niekde maslo, stojí to vždy za to. Keď k tomu ešte prispeje tymian s cesnakom, je o vynikajúci pokrm postarané. Pomyselnou čerešničkou na torte sú potom cestoviny a smotana.
Ingrediencie:
- 250 g vaječných cestovín
- 3 polievkové lyžice nesoleného masla
- 1 kg čerstvých húb (ideálne odroda cremini)
- 2 veľké šalotky
- Soľ podľa chuti
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice hladkej múky
- 4 lyžičky nakrájaného čerstvého tymiánu
- 2 hrnčeky hovädzieho vývaru
- 2 lyžičky dijonskej horčice
- 1 hrnček kyslej smotany
- 100 g strúhaného parmezánu
- 2 lyžice nasekanej petržlenu
Postup:
- Najskôr si vo veľkom hrnci ohrejeme vodu na cestoviny a uvaríme ich podľa návodu.
- Scedíme a zatiaľ odložíme bokom, najlepšie pod alobal.
- Huby tenko nakrájame, cibuľu očistíme a nasekáme na kocky.
- Cesnak olúpeme a na doske alebo mažiari rozdrvíme.
- Do panvice dáme rozpustiť maslo pri stredne veľkej teplote.
- Pridáme huby a necháme variť, kým nebudú mäkké, asi tak 7 minút.
- Osolíme, okoreníme, vmiešame cesnak a tymián.
- Povaríme 1 minútu a zasypeme múkou.
- Dôkladne premiešame a necháme asi 1 minútu variť, aby múka zhnedla.
- Za stáleho miešania prilejeme hovädzí vývar a pridáme dijonskú horčicu.
- Na miernom ohni privedieme do varu a varíme tak 5 minút za občasného miešania.
- Vmiešame uvarené cestoviny, kyslú smotanu a necháme tak 2 minúty prehriať.
- Nakoniec prisypeme parmezán, zamiešame a varíme, až sa syr rozpustí.
- Posypeme petržlenovou vňaťou, premiešame a dochutíme soľou a korením.
- Ešte teplé podávame.