Hustá krémová polievka dokáže zasýtiť rovnako ako nejaký výdatnejší pokrm s mäsom. Tento recept je jednoduchý, má rýchlu prípravu a pokiaľ niekto nechce mäso, je to ideálna voľba, pretože huby nahrádzajú mäso.
Ingrediencie:
- 400 g čerstvých húb
- 100 g mrkvy
- 100 g zeleru
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 300 g zemiakov
- 3 strúčiky cesnaku na plátky
- 60 g čerstvého nesoleného masla
- 1 polievková lyžica mletej sladkej papriky
- 150 ml bieleho vína
- 750 ml kuracieho vývaru
- Soľ podľa chuti
- 1/4 lyžičky mletého štvorfarebného korenia
- 1 bobkový list
- 5 borievkových bobúľ
- 1/4 lyžičky rasce
- 150 g kyslej smotany
- 1 zväzok nakrájaného kôpru
- 1 vetvička ligurčeka
- 3 lyžice jablčného octu
Postup:
- Huby utrieme vlhkou handričkou či hubkou a rozkrájame na malé kúsky.
- Mrkva, zeler, jarnú cibuľku i zemiaky očistíme a nadrobno nakrájame.
- V hrnci rozpustíme maslo a orestujeme na ňom cesnak.
- Zasypeme paprikou, zalejeme kuracím vývarom, vínom, pridáme zeleninu a na miernom ohni privedieme do varu.
- Osolíme, okoreníme, prihodíme ostatné korenie a na vyššom stupni varíme 15 minút.
- Guláš musí mať hustú krémovú konzistenciu.
- Nakoniec prisypeme huby a varíme ešte ďalších 5 minút.
- Potom vyberieme bobkový list a borievka.
- Odstavíme a vmiešame kyslú smotanu.
- Miešame, kým nie je omáčka hladká a hneď potom vmiešame nasekaný kôpor s libečkom.
- Odstavíme na 5 minút, a ešte ochutíme jablčným octom.
- Podávame so zemiakmi či knedľou.