Tento koláč je skvelým vegetariánskym pokrmom. Sladkosť medu tu dobre funguje s horkosťou čakanky. Navyše je hotový iba za hodinu a je nízkokalorický.
Ingrediencie
- olivový olej
- 6 hláv čakanky, pozdĺžne rozpolených
- 2 lyžičky práškového cukru
- kôra a šťava z ½ citróna
- 320 g lístkového cesta
- 200 g gorgonzoly
- 3 lyžice medu
- lístky tymiánu z niekoľkých vetvičiek
- zelený šalát na podávanie
Postup
- Rúru zahrejte na 200 °C.
- Na panvici zohrejte 1 polievkovú lyžicu oleja a polovice čakanky osmažte z každej strany dozlatista.
- Musíte odstrániť čo najviac vlhkosti, takže ich varte, kým nevytečie tekutina.
- Posypte cukrom, pokvapkajte citrónovou šťavou a varte, kým sa všetka tekutina z panvice neodparí.
- Rozbaľte lístkové cesto a okolo okraja zľahka naznačte ½ cm okraj.
- Pomocou lyžičky naložte na cesto syr, nezasahujte cez naznačené okraje.
- Nechajte si asi ¼ syra na neskôr.
- Na syr naložte čakanku a doplňte zvyšným syrom.
- Pečte 20 minút, kým koláč nebude hotový a krásne zlatistý.
- Medzitým jemne zahrejte med s tymiánom a citrónovou kôrou, kým sa neroztečie.
- Naneste na koláč a podávajte so zeleným šalátom.
Pokiaľ preferujete slané pred sladkým, nezabudnite sa pozrieť na naše recepty na slaný koláč plnený syrom 6x inak!