Ďalší variant obľúbenej francúzskej klasiky je tentoraz pripravovaný spoločne s mrkvou. Hovädziemu mäsu bude sekundovať špičkové červené víno, vďaka čomu bude vykúzlená luxusná omáčka s bohatou chuťou. Jedlo je výdatné a perfektne zasýti. Uvidíte, že sa k nemu budete radi vracať.
Ingrediencie:
- 3 1/2 polievkové lyžice olivového oleja
- 6 – 8 plátkov slaniny
- 2 kg chudého hovädzieho mäsa
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 2 – 3 väčšie mrkvy
- 12 malých šalotiek alebo 2 stredne veľké kuchynské cibule
- 350 g čerstvých húb
- 2 – 3 hrnčeky červeného vína (ideálne Burgundské či Beaujolais)
- 2 – 3 hrnčeky hovädzieho vývaru
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1/2 hrnčeka pasírovaných paradajok
- 1/4 hrnčeka múky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička tymiánu
- 2 – 3 bobkové listy
Postup:
- Najskôr si pripravíte jednotlivé ingrediencie, ktoré budete postupne dávať do hrnca.
- Mäso nakrájajte na rovnako veľké kocka veľkosti cca 1,5 cm x 1,5 cm.
- Mrkvu očistite a nakrájajte na plátky. Cibuľu očistite a perlovku nechajte celú, klasicú nakrájajte na kocky.
- Huby zľahka utrieme a pokrájame na plátky či štvrtky, záleží na tom, aké sú veľké.
- Cesnak olúpeme a pretlačíme cez lis na cesnak. Pokiaľ ho nemáte, rozotrite ho s trochou soli na doske.
- Pripravte si najlepšie liatinový hrniec, ktorý postavte na platňu a nechajte zahriať.
- Vhoďte doň na kúsky nakrájanú slaninu, prilejte olivový olej a nechajte restovať, kým nie je slanina chrumkavá.
- Akonáhle je slanina hotová, vyberte ju pomocou lyžice z hrnca.
- Pridajte do hrnca nakrájané mäso, osoľte, okoreňte a nechajte opekať zo všetkých strán po dobu 3 minút. Potom všetky kúsky mäsa vyberte a odložte bokom ako slaninu.
- Dajte do hrnca mrkvu, cibuľu aj huby a nechajte restovať zhruba 3 minúty, kým nemá zelenina jemnejšiu štruktúru. Rovnako vyberte z hrnca a dajte na stranu.
- Nalejte do hrnca víno a nechajte prebublať. Potom prilejte hovädzí vývar a nechajte opäť trochu povariť.
- Primiešajte paradajkový pretlak aj pasírované paradajky a múku, dôkladne premiešajte a za občasného miešania nechajte variť asi 15 minút.
- Hneď potom vráťte do hrnca mäso, mrkvu aj slaninu, prihoďte tymián, cesnak aj bobkový list, zamiešajte a zaklopte.
- Nechajte variť zhruba 2 hodiny, pokiaľ nie je hovädzie mäso mäkké (niekedy stačí len hodina a pol).
- Hotový pokrm môžete pri servírovaní ozdobiť vetvkou tymiánu.