Jemné hovädzie dusené na extra panenskom olivovom oleji

Jemné hovädzie dusené na extra panenskom olivovom oleji

Tento recept je jednoduchý a môže to byť rýchla večera, ale aj výdatný obed. Určite ho zvládnu pripraviť aj začiatočníci. Výsledný pokrm je ľahko pikantný a veľmi šťavnatý, navyše plný dokonale mäkučkých kúskov hovädzieho mäsa, húb aj cibuliek.

Ingrediencie:

  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1,5 kg hovädzieho mäsa
  • 3 polievkové lyžice polohrubej múky
  • 350 g húb (hríbiky, šampiňóny)
  • 15 perlových cibuliek (kto nemá, dá 1 veľkú žltú či červenú cibuľu)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 2 hrnčeky hovädzieho vývaru
  • 2 šálky suchého červeného vína
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 1 – 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 – 2 lyžičky soli (záleží na tom, ako veľmi solíte)
  • 1 lyžička mletého čierneho korenia
  • 1 polievková lyžica kukuričného škrobu

Postup:

  • Najskôr si očistite huby a nakrájajte na plátky.
  • Cesnak olúpte a dôkladne rozdrvte. Môžete použiť mažiar, alebo to skúsiť nožom na doske.
  • Pripravte si najlepšie liatinový hrniec a nechajte ho zahriať na platni.
  • Vlejte olivový olej, vhoďte naň na kocky pokrájané hovädzie mäso a zasypte múkou.
  • Za občasného zamiešania nechajte restovať tak dlho, pokiaľ mäso nezíska ľahko hnedý nádych.
  • Akonáhle začne mäso pomaly hnednúť, vyberte ho z hrnca napríklad na tanier a odložte na chvíľu bokom.
  • Dajte do hrnca nakrájané huby, cibuľky perlovky vcelku alebo nakrájanú veľkú cibuľu na kocky a nechajte zhruba 4 minúty povariť.
  • Zalejte balzamikovým octom, prihoďte cesnak a nechajte zhruba 2 minúty restovať.
  • V tejto fáze pridajte hovädzí vývar aj víno a dôkladne premiešajte. Pokiaľ bude pokrm prilepený na dno hrnca, potom ho pomocou plochej drevenej varešky ľahko oškrabte, aby sa pokrm nechytal.
  • Keď bude dno pekne hladké, prisypte mäso, rozmarín, tymian aj bobkový list.
  • Osoľte a okoreňte, starostlivo zamiešajte, zaklopte a nechajte na strednom ohni variť zhruba 1 a pol hodiny.
  • To, že je pokrm hotový spoznáte tak, že mäso bude mäkké a veľmi jemné.
  • Nakoniec zmiešajte trochu vody s kukuričným škrobom, prilejte do hrnca a premiešajte.
  • Vo chvíli, keď bude zmes trochu hustejšia, je čas ju odstaviť z platne.
  • Ako príloha je ideálna zemiaková kaša alebo šťouchané zemiaky.
  • Servírujte tak, že dáte do stredu taniera kašu a zalejete hotovým pokrmom.
Mäsová omáčka s balzamikovým octom, tymiánom, cesnakom a rozmarínom.
Zdroj: https://selfproclaimedfoodie.com/

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.