Hovädzie mäsko s vínom a koňakom

Hovädzie mäsko s vínom a koňakom

Je to vlastne špičkový hovädzí guláš stvorený na chladné dni. Hovädzie burgundské v tejto verzii je okrem vína ochutené aj vynikajúcim koňakom. Pokiaľ ide o prílohu, tam sa fantázii medze nekladú. Niekto tento pokrm servíruje so zemiakovou kašou, ďalší má rád varené zemiaky, iné vaječné rezance či ryžu, ale sú aj takí, ktorí to jej s chlebom alebo úplne bez ničoho.

Ingrediencie:

  • 8 – 10 plátkov slaniny
  • 1 – 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 1,5 kg hovädzieho mäsa
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 5 stredne veľkých mrkví
  • 1 veľká cibuľa (žltá, prípadne červená)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice polohrubej múky
  • 1 fľaša červeného vína (750 ml)
  • 1 hrnček koňaku
  • 2 šálky hovädzieho vývaru
  • 1 – 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 lyžičky čerstvého tymiánu
  • 4 lyžice nesoleného masla
  • 1 – 2 bobkové listy
  • 1 balenie rozmrazenej perlovej cibule
  • 300 g čerstvých bielych šampiňónov

Postup:

  • Slaninu nakrájajte na rezančeky a mäso na kocky s veľkosťou zhruba 2 cm.
  • Mrkva oškrabte a pokrájajte na plátky.
  • Cibuľu očistite a rozkrájajte na kocky.
  • Cesnak olúpte a cez lis na cesnak roztlačte.
  • Huby očistite suchou handričkou či kuchynskou utierkou a nakrájajte na plátky.
  • V malej miske zmiešajte soľ, korenie aj múku, dajte do nej mäso a dôkladne premiešajte, aby sa obalil naozaj každý kúsok mäsa.
  • Do hrnca (ideálne liatinového, ale kto nemá, nevadí) dajte olej a prihoďte nakrájanú slaninu.
  • Nechajte restovať na strednom ohni, kým slanina nepustí tuk a nezíska zlatistý nádych.
  • Potom ju lyžicou či dierovanou naberačkou vyberte z hrnca a dajte bokom.
  • Vložte hovädzie mäso a nechajte restovať zo všetkých strán, kým nebude ľahko hnedasté.
  • Mäso tiež vyberte z hrnca a dajte k slanine na stranu.
  • Nasypte do hrnca nakrájanú mrkvu, cibuľu, osoľte a okoreňte.
  • Nechajte variť zhruba 12 minút, prípadne aj kratšiu dobu, než zelenina chytí hnedý odtieň.
  • Potom pridajte cesnak a nechajte variť ešte asi minútu.
  • Vráťte mäso aj slaninu späť do hrnca a zamiešajte.
  • Za častejšieho miešania varte po dobu 5 minút.
  • Vezmite si plochú drevenú varešku a opatrne odlepte nalepené kúsky od dna, zatiaľ čo budete pomaly prilievať víno.
  • Keď je dno odlepené, prilejte ešte koňak a hovädzí vývar.
  • Premiešajte a nechajte chvíľku prebublať.
  • Pridajte paradajkový pretlak, nasekaný tymián, bobkové listy vcelku a dôkladne zamiešajte.
  • Zaklopte hrniec pokrievkou, vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a nechajte zmes za občasného premiešania variť/piecť po dobu 2 – 3 hodín.
  • Zatiaľ čo sa bude mäso robiť v rúre, pripravte si huby a perlové cibuľky.
  • Na panvicu či do menšieho hrnca dajte maslo a nechajte na strednom ohni rozpustiť.
  • Vysypte na rozpustené maslo celé balenie perlovej cibuľky a prihoďte utreté, na plátky rozkrájané šampiňóny.
  • Osoľte, okoreňte a nechajte restovať asi 8 minút, kým všetko nezíska zlatisto hnedú farbu.
  • Hotové odložte bokom, až kým nebude hotové mäso.
  • Vo chvíli, keď je hovädzie mäkké a jemné, vyberte hrniec z rúry a dajte na platňu.
  • Zložte pokrievku a nastavte strednú teplotu.
  • Pridajte cibuľky a huby, priveďte do varu a potom znížte teplotu.
  • Varte zhruba 15 – 20 minút, potom odstavte a nechajte ešte ďalších 15 minút odpočívať.
  • Pred servírovaním ešte nezabudnite vybrať bobkový list av prípade potreby dochuťte.
  • Servírujte ideálne so zemiakovou kašou, ale na škodu nie sú ani vaječné rezance či ryža.
Vynikajúce mäsové kocky s koňakom, vínom a slaninou
Zdroj: https://www.thecookierookie.com/

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.