Existuje množstvo verzií obľúbenej francúzskej pochúťky, ktorá je známa po celom svete. Túto možno nebudete poznať, ale verte, že si ju zamilujete. Ostatne je to ideálny pokrm pre všetkých, ktorí majú radi majorán a ďalšie obľúbené korenie. Hotová pochúťka vás prekvapí svojou plnou chuťou a výdatnosťou.
Ingrediencie:
- 100 g anglickej slaniny
- 1 veľká cibuľa
- 3 lyžice múky
- 1/2 – 1 lyžičku soli
- 1/4 lyžičky korenia
- 1,5 kg hovädzieho mäsa
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 lyžička sušeného rozmarínu
- 2 bobkové listy
- 1 1/2 hrnčeka červeného vína
- 2 hrnčeky hovädzieho vývaru
- 20 perlových cibuliek
- 350 g húb (hríbiky, šampiňóny)
Postup:
- Nakrájajte slaninu na kocky a dajte na stredný oheň do hrnca, aby pustila tuk.
- Akonáhle bude chrumkavá a získa zlatohnedú farbu, vyberte ju na tanier s obrúskom, aby sa zbavila mastnoty a odložte ju zatiaľ bokom.
- Do hrnca nasypte na kocky pokrájanú cibuľu a nechajte restovať, aby mala zlatistú farbu.
- Opäť vyberte a dajte bokom.
- Do misky dajte na kocky nakrájané hovädzie mäso, osoľte, okoreňte, zasypte múkou a dôkladne premiešajte, aby sa múka s korením dostala všade.
- Vhoďte do panvice a restujte, pokiaľ nemá mäso hnedú farbu.
- Keď získa ten správny farebný nádych, zalejte mäso vínom, hovädzím vývarom, zasypte bylinkami, pridajte slaninu aj cibuľu a zakryte.
- Nechajte variť na strednom ohni zhruba 1 1/2 hodiny, prípadne 2 hodiny, záleží na mäse.
- Prihoďte perlovú cibuľu aj huby a nechajte ešte ďalších 20 minút variť.
- Vo chvíli, keď bude mäso na vidličke mäkké as jemnou konzistenciou, pokrm je hotový.
- Servírujte na zemiakovej kaši či šťouchaných zemiakoch.