Ak nehľadáte klasiku, ale radi ochutnávate rôzne gurmánske pochúťky, potom vás určite zaujme tento recept. Ideálne je, keď sa pripravuje až dva dni predtým, ako sa má konzumovať. Chutí potom totiž ešte lepšie, než keď sa pripraví priam čerstvá.
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice soli
- 2 hrnčeky vody
- 600 g kuracej pečene
- 1 1/2 kocky masla
- 4 lyžice rastlinného oleja
- 3 veľké cibule
- 1/2 hrnčeka brandy (môže byť aj koňak)
- Soľ podľa chuti
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 polievkové lyžice nakrájanej petržlenovej vňate
Postup:
- Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké plátky.
- Pripravíme si misku, nalejeme do nej vodu, pridáme soľ a miešame, aby sa všetky rozpustili.
- Pečeň očistíme, rozpolíme, prepláchneme a dáme do misy s vodou a soľou.
- Uložíme do chladničky a necháme 2 hodiny vychladiť, ideálne až do druhého dňa.
- Nasledujúci deň rozpustíme 1/2 kocky masla na strednom ohni, pridáme nakrájanú cibuľu, osolíme a okoreníme.
- Starostlivo zamiešame a zakryjeme pokrievkou.
- Za občasného miešania dusíme, až pokiaľ nie je cibuľa mäkká, zhruba 10 – 15 minút.
- Potom zložíme pokrievku a necháme ďalej variť, aby sa odparila prebytočná tekutina.
- Akonáhle má cibuľa zlatohnedú farbu, je čas priliať polovicu brandy.
- Premiešame s cibuľou tak, aby sa všetky odlepili od panvice.
- Necháme odpariť a zložíme z platne.
- Cibuľu dáme na doštičku a jemne nakrájame.
- Prihodíme k tomu petržlen a nakrájame cez cibuľu, potom premiešame.
- Preložíme na tanier či do misky a zatiaľ odložíme bokom, aby cibuľa vychladla.
- Pečeň scedíme a starostlivo osušíme papierovými utierkami.
- Do panvice dáme olej a zahrejeme na strednom ohni.
- Do horúceho oleja vhodíme pečeň a vyprážame zo všetkých strán.
- Teplotu znížime, zakryjeme pokrievkou a varíme cca 3 – 4 minúty.
- Prilejeme zvyšok brandy, zamiešame a necháme na strane vychladnúť.
- Vychladnutú pečeň dáme do nádoby robota a rozmixujeme.
- Pridáme kocku zmäknutého masla a znovu zapneme mixér na najvyšší výkon.
- Z nádoby robota všetko vyklopíme na sito a pomocou varešky či stierky pretlačíme cez sito.
- Tým sa zbavíme všetkých kúskov, ktoré sú nežiaduce.
- Hotovú penu preložíme do dvoch menších misiek a dáme na 1 hodinu vychladiť do chladničky.
- Keď je chladná, rozdelíme na ňu karamelizovanú cibuľu a zakryjeme.
- Cez noc necháme v chladničke, aby sa chuť spojila.
- Ďalší deň vyberieme misky hodinu pred servírovaním, aby mala pena izbovú teplotu.
- Podávame so slanými sušienkami alebo chrumkavým pečivom.