Špízy s marinádou

Špízy s marinádou

Marinovaná kuracia pečeň je veľkou lahôdkou, a keď sa ešte hodí na gril, prípadne na panvicu, v podobe špízu, potom je o skvelý pokrm postarané. K pečeni sa navyše podáva karamelizovaná cibuľa s chuťou balzamika.

Ingrediencie:

  • 600 g kuracej pečene
  • 1 polievková lyžica kokosového oleja (môže byť aj avokádový olej alebo ghí)
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice nakrájanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 1/2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 – 2 lyžičky soli
  • 2 lyžice ghí
  • 2 stredné cibule, rozpolené a nakrájané na plátky
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • Špajle či kovové ihly na špízy

Postup:

  • Cesnak olúpeme a prelisujeme.
  • Cibuľu očistíme a nakrájame plátky
  • Kuraciu pečeň zbavíme spojivového tkaniva a rozkrájame na 2 cm kusy.
  • Do misky dáme kokosový olej, cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, olivový olej, 1 lyžičku soli a dôkladne premiešame.
  • Akonáhle máme marinádu hotovú, vložíme do nej očistenú a nakrájanú pečeň, zamiešame a odložíme do chladničky.
  • Necháme marinovať minimálne 2 hodiny, ale pokojne aj dlhšie.
  • Potom si pripravíme panvicu a na strednom ohni v nej rozpustíme v nej 1 lyžicu ghí.
  • Pridáme cibuľu, osolíme a necháme 7 minút restovať.
  • Priebežne miešame, aby cibuľa zmäkla a získala zlatohnedý nádych.
  • Prilejeme balzamikový ocot, zamiešame a ešte 1 necháme variť.
  • Cibuľa je hotová, keď sa začne lepiť a je mierne karamelizovaná.
  • Hotovú cibuľu preložíme do misky a zabalíme do alobalu, aby nevychladla.
  • Vezmeme ihly či špajle na špízy a napichneme na ne kúsky pečene.
  • Stačí tak 4 – 6 kúskov na jeden špíz.
  • Môžeme ich robiť na grile, čo je rýchlejšie, ale ten každý nemá, tak si vystačíme s panvicou.
  • Do veľkej panvice dáme rozohriať 1 lyžicu ghí a vložíme do nej špízy.
  • Na vyššom stupni opekáme 3 – 4 minúty z každej strany, pričom každých 30 sekúnd špízy otočíme, aby sa pečeň piekla rovnomerne.
  • Nakoniec ich osolíme, ešte párkrát otočíme a môžeme servírovať.
  • K pečeňovým špízom pridáme karamelizovanú cibuľu a ako prílohu treba zemiakovú kašu či pečené zemiaky.
Marinovaná kuracia pečeň s karamelizovanou balzamikovou cibuľou.
Zdroj: https://irenamacri.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.