Milovníci šalátov, ktorí nechcú mať na tanieri len niečo zelené a pár paradajok, si určite s chuťou pripravia tento vynikajúci a hlavne rýchly teplý šalát. Ide o kombináciu lacnej kuracej pečene, brandy a jemnej smotany.
Ingrediencie:
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 2 plátky bieleho toastového chleba
- 8 plátkov anglickej slaniny
- 400 g kuracej pečene
- 50 ml brandy
- 50 ml smotany
- 50 g cukrového hrachu
- 1 lyžica sherry octu
- 2 hrsti čerstvé rukoly
- Soľ podľa chuti
- Štipka mletého čierneho korenia
Postup:
- Pečeň očistíme a dôkladne prepláchneme, potom necháme odkvapkať.
- Cukrový hrach opláchneme a nakrájame na plátky.
- Pripravíme si stolný gril a nahrejeme ho na strednú teplotu.
- Chlieb z jednej strany pokvapkáme olejom a opečieme na grile z oboch strán do zlatohneda.
- Opečený chlieb zatiaľ odložíme.
- Na strednom ohni si rozohrejeme panvicu a vložíme do nej plátky slaniny.
- Opečieme do zlatohnedej farby, aby bola dokonale chrumkavá.
- Kliešťami vyberieme na tanier a zakryjeme alobalom, aby bola v teple.
- Pomocou toastového chleba nasajeme tuk zo slaniny, čo zostal v panvici a dáme ho aj bokom.
- Panvicu vrátime späť na platňu a na strednom ohni zahrejeme.
- Pridáme očistenú pečeň a vyprážame zhruba 3 minúty zo všetkých strán, až kým nezhnednú a neskaramelizujú.
- Akonáhle to dosiahneme, zvýšime teplotu na maximum a prelejeme cez pečeň brandy.
- Vareškou odlepíme všetku pečeň od panvice a dávame pozor, aby bola naša tvár a vlasy mimo panvice, pretože sa môžu objaviť aj vyššie plamene, zvlášť keď pokrm pripravujeme na plynovej platni.
- Zhruba po minúte teplotu znížime a necháme ešte chvíľku variť.
- Potom prilejeme smotanu, prihodíme nakrájaný hrášok a pokvapkáme sherry octom.
- Zamiešame a varíme tak 2 minúty.
- Osolíme, okoreníme, premiešame a odstavíme z platne.
- Do servírovacích misiek dáme rukolu, pridáme na kocky nakrájaný opečený toastový chlieb a nakoniec pridáme kuraciu pečeň.
- Ozdobíme nasekanou slaninou a môžeme podávať.