Pri tomto recepte vás poteší fakt, že je nátierka vhodná pre vegánov, je totiž vegánska. To však neznamená, že by nebola vhodná pre každého. Naopak je veľmi chutná, pretože cesnaku sekundujú slnečnicové semená a citrónová šťava.
Ingrediencie:
- 1 zväzok medvedieho cesnaku
- 100 g slnečnicových semienok
- 75 ml orechového mlieka
- 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
- 1 lyžica citrónovej šťavy z chemicky neošetreného citrónu (môže byť aj viac)
- 1 lyžička morskej soli
Postup:
- Jednotlivé listy cesnaku dôkladne umyjeme, ideálne vo väčšom sitku.
- Potom ich usušíme, aby na nich nezostala žiadna voda.
- Odstránime stonky a zatiaľ listy odložíme nabok.
- Slnečnicové semená vhodíme do nádoby kuchynského robota a na stredné otáčky rozmixujeme tak, aby vznikol jemný prášok.
- Musíme dávať pozor, aby sa nám semená nerozmixovali veľmi a nezačali uvoľňovať olej.
- Akonáhle máme zo semien prášok, pridáme orechové mlieko, citrónovú šťavu, soľ a jemne nasekaný medvedí cesnak.
- Robota teraz zapneme na najnižší stupeň a zmiešame všetky suroviny, aby vznikla hladká pasta.
- V priebehu miešania občas prístroj vypneme a zoškrabneme pastu zo stien nádoby pomocou stierky.
- Ochutnáme av prípade potreby ešte osolíme. Kto má rád viac citróna, môže pridať ešte niekoľko kvapiek.
- Táto nátierka vydrží v chladničke cca 1 týždeň, niekedy aj dlhšie, prípadne sa dá bez problémov zmraziť.