Koláč s kozím syrom

Koláč s kozím syrom

Kozí syr má svoju charakteristickú chuť a mnohí z nás sa mu vyhýbajú, pretože sa im zdá zvláštne. Je to škoda, pretože sa s ním dajú pripraviť veľmi zaujímavé pokrmy.

Jedným z nich je aj tento koláč, ktorý bol inšpirovaný tradičným gréckym pokrmom Spanakopita so špenátom a syrom. Tu sa spojil medvedí cesnak a kozí syr, pričom výsledok je úplne dokonalý a hlavne veľmi chutný.

Ingrediencie:

  • 250 g čerstvého nesoleného masla
  • 1 veľký alebo 2 malé zväzky čerstvého kôpru
  • 50 g čerstvých listov rukoly
  • 300 g medvedieho cesnaku
  • 450 g mäkkého kozieho syra bez kôrky
  • 50 g tvrdého strúhaného kozieho syra
  • 5 veľkých vajec
  • 50 g čerstvo nastrúhanej bielej strúhanky
  • 4 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lístkové cesto (ideálne vyvaľkané)

Postup:

  • Pripravíme si panvicu a dáme do nej rozpustiť maslo na miernom ohni.
  • Rozpustené maslo prelejeme do misky a zatiaľ odstavíme.
  • Prepláchneme kôpor a nakrájame ho najemno, zatiaľ čo rukolu rozkrájame na hrubšie kúsky.
  • Dôkladne umyjeme cesnak a jemne nakrájame.
  • Do veľkej misky dáme oba kozie syry, pridáme vajcia, strúhanku, olivový olej, nakrájanú jarnú cibuľku, soľ aj korenie a všetko premiešame.
  • Predhrejeme si rúru na 180 ° C a nachystáme koláčovú formu s priemerom 28 cm.
  • Celú ju vo vnútri vymažeme rozpusteným maslom.
  • Polovicu cesta odložíme a druhou polovicou vyložíme formu.
  • Dáme si záležať, aby sa cesto dostalo do každého záhybu formy a vznikol tak pekný vzor.
  • K syrovej zmesi prisypeme kôpor, rukolu aj cesnak a rukami dôkladne premiešame.
  • Hotovú plnku preložíme na cesto do formy a rovnomerne rozprestrieme.
  • Zakryjeme zvyšným cestom po celej ploche, starostlivo pritlačíme a potrieme maslom.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 1 hodinu.
  • Náplň nesmie byť vlhká a cesto by malo mať zlatistý nádych.
  • Keby sa cesto pripaľovalo, jednoducho ho zakryjeme alobalom a necháme tak až do konca pečenia.
  • Správne prepečený koláč by nemal po stlačení hornej časti prepúšťať žiadnu tekutinu, inak ho musíme piecť o niečo dlhšie.
  • Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme 15 – 20 minút odpočinúť.
  • Potom už len stačí nakrájať a konzumovať.

Tip: Ak sa podarí zohnať lístkové cesto v obľúbených ultra tenkých plátoch, potom ich vrstvíme na seba a každú vrstvu vždy zľahka potrieme trochou masla a vrstvíme, až kým nespracujeme takmer všetky pláty cesta. Necháme si bokom zhruba 3–4 pláty a tie potom použijeme na zakrytie koláča.

Lahodný spáj z kozieho syra a medvedieho cesnaku.
Zdroj: https://www.deliciousmagazine.co.uk/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.