Kozí syr má svoju charakteristickú chuť a mnohí z nás sa mu vyhýbajú, pretože sa im zdá zvláštne. Je to škoda, pretože sa s ním dajú pripraviť veľmi zaujímavé pokrmy.
Jedným z nich je aj tento koláč, ktorý bol inšpirovaný tradičným gréckym pokrmom Spanakopita so špenátom a syrom. Tu sa spojil medvedí cesnak a kozí syr, pričom výsledok je úplne dokonalý a hlavne veľmi chutný.
Ingrediencie:
- 250 g čerstvého nesoleného masla
- 1 veľký alebo 2 malé zväzky čerstvého kôpru
- 50 g čerstvých listov rukoly
- 300 g medvedieho cesnaku
- 450 g mäkkého kozieho syra bez kôrky
- 50 g tvrdého strúhaného kozieho syra
- 5 veľkých vajec
- 50 g čerstvo nastrúhanej bielej strúhanky
- 4 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 lístkové cesto (ideálne vyvaľkané)
Postup:
- Pripravíme si panvicu a dáme do nej rozpustiť maslo na miernom ohni.
- Rozpustené maslo prelejeme do misky a zatiaľ odstavíme.
- Prepláchneme kôpor a nakrájame ho najemno, zatiaľ čo rukolu rozkrájame na hrubšie kúsky.
- Dôkladne umyjeme cesnak a jemne nakrájame.
- Do veľkej misky dáme oba kozie syry, pridáme vajcia, strúhanku, olivový olej, nakrájanú jarnú cibuľku, soľ aj korenie a všetko premiešame.
- Predhrejeme si rúru na 180 ° C a nachystáme koláčovú formu s priemerom 28 cm.
- Celú ju vo vnútri vymažeme rozpusteným maslom.
- Polovicu cesta odložíme a druhou polovicou vyložíme formu.
- Dáme si záležať, aby sa cesto dostalo do každého záhybu formy a vznikol tak pekný vzor.
- K syrovej zmesi prisypeme kôpor, rukolu aj cesnak a rukami dôkladne premiešame.
- Hotovú plnku preložíme na cesto do formy a rovnomerne rozprestrieme.
- Zakryjeme zvyšným cestom po celej ploche, starostlivo pritlačíme a potrieme maslom.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 1 hodinu.
- Náplň nesmie byť vlhká a cesto by malo mať zlatistý nádych.
- Keby sa cesto pripaľovalo, jednoducho ho zakryjeme alobalom a necháme tak až do konca pečenia.
- Správne prepečený koláč by nemal po stlačení hornej časti prepúšťať žiadnu tekutinu, inak ho musíme piecť o niečo dlhšie.
- Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme 15 – 20 minút odpočinúť.
- Potom už len stačí nakrájať a konzumovať.
Tip: Ak sa podarí zohnať lístkové cesto v obľúbených ultra tenkých plátoch, potom ich vrstvíme na seba a každú vrstvu vždy zľahka potrieme trochou masla a vrstvíme, až kým nespracujeme takmer všetky pláty cesta. Necháme si bokom zhruba 3–4 pláty a tie potom použijeme na zakrytie koláča.