V našom recepte je torta vyrobená iba z dvoch ingrediencií, vajec a hrášku, ale samozrejme ho môžete doplniť aj o ďalšiu zeleninu, údeniny či syr. Záleží len na vašej fantázii a chuťových preferenciách.
Ingrediencie:
- 5 vajec natvrdo
- 200 g mrazeného hrášku
- 45 g želatíny
- 1500 ml zeleninového vývaru
- 300 ml kyslej smotany
- pažítka na ozdobu
- soľ, korenie
Postup:
- V horúcej vo vode so soľou blanžírujte 5 minút hrášok.
- Ochlaďte v studenej vode a odložte bokom.
- Olúpte natvrdo uvarené vajcia a nakrájajte ich na štvrťky či na plátky.
- V studenej vode rozpustite podľa návodu na obale želatínu a dôkladnejšie ju premiešajte.
- Zahrejte zeleninový vývar, dochuťte ho soľou a korením.
- Pridajte do vývaru želatínu, premiešajte a nechajte mierne vychladnúť.
- Nalejte trochu želatíny do vychladenej tortovej či pudingovej formy.
- Následne nasypte na želatínu asi dve tretiny množstva hrášku a dajte na chvíľku stuhnúť.
- Následne do formy vyskladajte plátky či štvrtky vajíčok a opäť zalejte želatínou a nechajte stuhnúť.
- Takto postupujte až dovtedy, kým celú formu nevyplníte. Počet vrstiev závisí od výšky formy, ktorú chce na tortu použiť.
- Na záver zmiešajte malé množstvo želatíny s tromi polievkovými lyžicami vody, trochou vývaru a kyslou smotanou.
- Nalejte navrch formy a nechajte stuhnúť v chladničke.
Tortu z aspiku môžete ľahko použiť ako nevšedné občerstvenie na návštevu alebo ako pohostenie pri oslave.
Okrem pochúťok v aspiku môžete na domácu oslavu pripraviť aj rozmanité chlebíčky s oblohou .