Ak máte doma v zásobe nadbytok vajec, pripravte si z nich túto chutnú pochúťku obohatenú o zdravú zeleninu.
Ingrediencie:
- 4 vajcia
- 80 g šunky
- 40 g čiernych olív
- 1 cibuľa
- 1 kapia
- 1 mrkva
- 150 ml suchého bieleho vína
- 400 ml vody
- 1 balenie želatíny
- žerucha
- bobkový list
- ocot
- soľ, korenie
Postup:
- Cibuľu a mrkvu olúpte a nakrájajte nadrobno.
- Na panvici zohrejte víno, vodu, pridajte cibuľu, mrkvu, korenie, bobkový list a priveďte do varu.
- Povarte na miernom ohni 10 minút.
- V medziobdobí si uvarte natvrdo vajcia.
- Uvarené vajcia schlaďte, olúpte a rozkrojte napoly.
- Umyte a nakrájajte na prúžky papriku.
- Pokrájajte plátky šunky na menšie kúsky.
- Do pripravených misiek či formičiek na aspik vložte šunku, žeruchu, vajcia a papriku.
- Sceďte cibuľu s mrkvou.
- Odoberte približne 350 mililitrov vývaru a dochuťte ho lyžičkou octu a soľou.
- Rozpustite želatínu podľa návodu na obale v studenej vode a následne ju zmiešajte s vývarom.
- Až sa dokonale rozpustí, prelejte zmesou ingrediencie v miskách.
- Nechajte utuhnúť a vložte na aspoň 3 hodiny do chladničky.