Utopenci alebo špekáčiky s cibuľou v sladkokyslom náleve sú českou klasikou. Zaujímavý variant so špekáčikmi či párkami si možno pripraviť podľa tohto receptu, ktorý je populárny predovšetkým v Nemecku.
Ingrediencie:
- 8 nožičiek špekáčikov či párkov
- 3 vajcia
- 3 šálky hovädzieho vývaru
- 1/2 šálky zeleru
- 1/2 šálky vody
- 1 balenie želatíny v prášku
- soľ, korenie
Postup:
- Uvarte si vajcia natvrdo.
- V miske zmiešajte vodu so želatínou podľa návodu na obale.
- Následne zmes nalejte do teplého hovädzieho vývaru a dobre rozmiešajte.
- Do nádoby, v ktorej chcete aspik pripraviť, vložte špekáčiky, buď vcelku, alebo nakrájané na kolieska, ďalej olúpané a nakrájané vajcia natvrdo a kúsky zeleru.
- Všetko následne pomaly zalejte želatínovou zmesou.
- Vložte nádobu do chladničky aspoň na dobu 4 hodín.
- Potom môžete utopenca v aspiku z nádoby vyklopiť.