Recept na výborné hubové fašírky so syrom je možné pripraviť z väčšiny druhov syra a je vynikajúcim hlavným jedlom. Podávajte ich s escalivadou, katalánskym zeleninovým pokrmom, ktorý sa najlepšie konzumuje deň po jeho príprave.
Ingrediencie
- 50 g polenty
- 35 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 štipka sódy
- 1/2 lyžičky cukru
- 1/2 lyžice koriadrových semien, pražených
- 175 g hustého jogurtu
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice vody
- 1 malé vajcia
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1 jarná cibuľka, pokrájaná na tenké plátky
- hrsť nasekaných listov bazalky
- 100 g halloumi, feta, čedaru, ementálu alebo iného tvrdého syra nakrájaného na kocky
- 75 g húb shiitake bez stopiek, klobúky nakrájajte na tenké plátky
Escalivada
- 2 červené papriky
- 2 veľké paradajky
- 1 baklažán, 10-krát prepichnutý
- 2 červené cibule, nakrájané na 5mm krúžky
- 6 jarných cibuliek, iba biele časti
- 4 strúčiky cesnaku, jemne nastrúhané
- 1/2 lyžičky citrónovej kôry, jemne nastrúhané
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 hrsť nasekaných listov bazalky
- 1 hrsť nasekaných listov mäty
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Na ozdobu
- pažítka, jemne nasekaná
- hrachové výhonky
Postup
- Ak si chcete urobiť escalivadu, orestujte papriky, paradajky a baklažán na suchej panvici, kým koža nesčernie a nevytvorí pľuzgiere a dužina nezmäkne.
- Vložte do misky, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť
- Na rovnakej panvici restujte cibuľu a jarnú cibuľku tak dlho, kým sa cibuľa nespáli a nezmäkne a jarná cibuľka nezačne černieť.
- Odstráňte všetky sčernelé časti a nechajte vychladnúť.
- Akonáhle papriky, paradajky a baklažán vychladnú, odstráňte šupky a stonky a nakrájajte na polovice.
- Odstráňte semienka z papriky a nakrájajte na prúžky.
- Nakrájajte paradajky na kúsky a zmiešajte ich v miske s paprikou.
- Baklažán vytlačte, aby ste odstránili všetku prebytočnú vlhkosť, potom nakrájajte na tenké plátky a pridajte k paprikám a paradajkám
- Zmiešajte cesnak s citrónovou kôrou a šťavou a pridajte k zelenine.
- Nakrájajte červenú cibuľu a jarnú cibuľku na menšie kúsky a zmiešajte so zeleninou spolu s olivovým olejom a bylinkami.
- Dochuťte a dajte bokom.
- Teraz si pripravte placky.
- Zahrejte olej v hlbokej panvici na 180 °C.
- Polentu, múku, soľ, prášok do pečiva, sódu a cukor spoločne preosejte do misky a potom do nich vmiešajte mletá semienka koriandra
- V samostatnej miske rozšľahajte jogurt, olivový olej, vodu, vajcia a cesnak.
- Pred zmiešaním so zmesou múky vmiešajte jarnú cibuľku, bazalku, huby a syr.
- Nechajte 10 minút odpočívať.
- Po dávkach pridávajte zmes do rozpáleného oleja.
- Vymažte asi 4 minúty a pravidelne ich obracajte, aby ste sa uistili, že sa smaží rovnomerne.
- Vyberte placky z panvice a odložte na papierovú utierku.
- Podávajte s escalivadou a ozdobte pažítkou a hráškovými výhonkami.