Skvelá ľahká večera pre bezmäsý pondelok! Predstavte si krémové roztlačené zemiaky s maslom a štipkou soli ak tomu špenát a kozí syr. To všetko spojené v jedno a opečené dozlatista. Mňam!
Ingrediencie
- 2 lyžice masla
- 75 g listového špenátu
- 2 vajcia – ľahko rozšľahané
- 90 g hladkej múky
- štipka soli a korenia
- 125 g strúhanky panko
- 1 lyžička sladkej papriky
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 500 g zvyšnej zemiakovej kaše, chladené
- 100 g kozieho syra nakrájaného na malé kúsky
Na servírovanie
- malý zväzok čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
- 4 lyžice Crème fraiche
- 2 lyžice sladkej chilli omáčky
Postup
- Predhrejte rúru na 200°C a pripravte si plech na pečenie.
- V hrnci rozpustite maslo, pridajte špenát a varte 1–2 minúty, kým nezvädne.
- Potom odstavte z ohňa, nechajte vychladnúť a nasekajte.
- Do jednej misky pridajte vajcia, do ďalšej múku, soľ a korenie a do poslednej misky strúhanku.
- Nasypte papriku na strúhanku a potom pokvapkajte aj olejom.
- Zmiešajte strúhanku, papriku a olej tak, aby sa olej vstrebal do strúhanky.
- Vložte zemiakovú kašu do misy a pridajte nasekaný špenát a kozí syr.
- Zmiešajte dohromady, kým sa krásne nespoja.
- Vezmite vrchovatú lyžicu zemiakovej kaše a vytvarujte do valca.
- Ponorte vzniknutú kroketu do múky, potom do vajíčka a nakoniec do strúhanky tak, aby bola kroketa úplne obalená.
- Položte na plech a opakujte, kým nespotrebujete celú zmes.
- Uistite sa, že medzi jednotlivými kroketami na plechu je malý priestor, a potom vložte do rúry na 15-20 minút, kým nebudú krokety zlaté.
- Vyberte z rúry, naaranžujte na tanier a potom posypte petržlenovou vňaťou.
- Crème fraiche premiešajte so sladkou chilli omáčkou a podávajte s kroketami.