Takto spracovaná kapusta je stráviteľnejšia ako normálna zelenina a jej živiny sú ľahšie asimilované naším telom. Navyše je nabité probiotikami, ktoré sú dobré pre náš zažívací systém a celkové zdravie.
Ingrediencie
- 1 hlávka červenej kapusty
- 4 šálky vody
- 1 lyžica morskej soli
- 1 čajová lyžička rasce (voliteľné)
- 8 – 10 sušených bobúľ borievky (voliteľné)
Postup
- Kapustu rozpoľte.
- Zbavte ho silného jadra a konca stoniek.
- Kapustu pokrájajte na rezančeky.
- Preložte ho do čistých pohárov a posypte ho rascou a plodmi borievky.
- V miske miešajte vodu a soľ tak dlho, kým sa soľ nerozpustí.
- Kapustu a korenie zalejte soľným roztokom.
- Jemne zatlačte na kapustu, aby si sa uvoľnili vzduchové bubliny a ponorilo sa do slaného nálevu.
- Pohár zakryte vekom.
- Pohár položte na tanier, aby ste zachytili pretečenie, ku ktorému môže dôjsť, akonáhle začne aktívna fermentácia.
- Pohár nechajte 3 dni stáť pri izbovej teplote.
- Počas tejto doby aspoň raz denne zložte viečko a skontrolujte, či je kapusta stále ponorená v slanom náleve (v prípade potreby pridajte ďalší slaný nálev).
- Mali by ste vidieť hore bublinky, čo je známkou toho, že prebieha fermentácia.
- Po 3 dňoch by mala mať kapustu čistú, mierne kyslú vôňu a chuť.
- Pohár vložte do chladničky (v tejto fáze už pod ňu netreba pokladať tanier).
- Počkajte aspoň ďalších 5 dní, než sa plne rozvinie chuť kyslej kapusty.
- Kyslá kapusta vydrží v chladničke až 6 mesiacov, najlepšia však je do 3 mesiacov.