Nakladaná kyslá kapusta

Nakladaná kyslá kapusta

Takto spracovaná kapusta je stráviteľnejšia ako normálna zelenina a jej živiny sú ľahšie asimilované naším telom. Navyše je nabité probiotikami, ktoré sú dobré pre náš zažívací systém a celkové zdravie.

Ingrediencie

  • 1 hlávka červenej kapusty
  • 4 šálky vody
  • 1 lyžica morskej soli
  • 1 čajová lyžička rasce (voliteľné)
  • 8 – 10 sušených bobúľ borievky (voliteľné)

Postup

  1. Kapustu rozpoľte.
  2. Zbavte ho silného jadra a konca stoniek.
  3. Kapustu pokrájajte na rezančeky.
  4. Preložte ho do čistých pohárov a posypte ho rascou a plodmi borievky.
  5. V miske miešajte vodu a soľ tak dlho, kým sa soľ nerozpustí.
  6. Kapustu a korenie zalejte soľným roztokom.
  7. Jemne zatlačte na kapustu, aby si sa uvoľnili vzduchové bubliny a ponorilo sa do slaného nálevu.
  8. Pohár zakryte vekom.
  9. Pohár položte na tanier, aby ste zachytili pretečenie, ku ktorému môže dôjsť, akonáhle začne aktívna fermentácia.
  10. Pohár nechajte 3 dni stáť pri izbovej teplote.
  11. Počas tejto doby aspoň raz denne zložte viečko a skontrolujte, či je kapusta stále ponorená v slanom náleve (v prípade potreby pridajte ďalší slaný nálev).
  12. Mali by ste vidieť hore bublinky, čo je známkou toho, že prebieha fermentácia.
  13. Po 3 dňoch by mala mať kapustu čistú, mierne kyslú vôňu a chuť.
  14. Pohár vložte do chladničky (v tejto fáze už pod ňu netreba pokladať tanier).
  15. Počkajte aspoň ďalších 5 dní, než sa plne rozvinie chuť kyslej kapusty.
  16. Kyslá kapusta vydrží v chladničke až 6 mesiacov, najlepšia však je do 3 mesiacov.
www.delicious.com.au

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.