Tento pokrm z bravčového je veľmi populárny a mnohí ho pripravujú ako valentínsku večeru. Vďaka použitiu pomalého hrnca je mäso dokonale krehké, veľmi šťavnaté a lahodné.
Vhodná kombinácia jednotlivých ingrediencií dodá mäsu ten správny šmrnc, či už ide o chuť alebo arómu. Príprava nie je nijako zložitá, navyše sa dá použiť nielen pliecko, ale aj bravčová bábika. Pozrite sa tiež na najlepšie recepty z hrnca na pomalé varenie .
Ingrediencie:
- 1 polievková lyžica stolného oleja
- 1,7 kg bravčové pliecko
- 1 – 2 cibule (žltá alebo červená)
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 hrnčeky kuracieho vývaru
- 500 – 700 g šampiňónov
- 2 polievkové lyžice dijonskej horčice
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžičky sušeného estragónu
- 4 – 6 stredne veľkých červených zemiakov
- 300 ml smotany
- Soľ
- Korenie
- Kukuričný škrob
- Voda
Postup:
- Naporciujte mäso na rovnako široké plátky a zbavte ich prebytočného tuku.
- Primerane osoľte a okoreňte z oboch strán.
- Pripravte si veľkú panvicu a postavte na mierny oheň.
- Prilejte olej a nechajte chvíľku zahriať.
- Potom jednotlivé plátky mäsa naskladajte do panvice, až pokryjú celé dno. Ak sa vám nezmestia všetky naraz, spracujte ich v dvoch várkach.
- Nechajte mäso opekať na miernom ohni po dobu 5 minút bez obracania.
- Zatiaľ čo sa bude mäso farbiť do hneda, prichystajte si zeleninu.
- Cibuľu, huby aj cesnak očistite a nakrájajte na plátky.
- Zemiaky olúpte a rozkrájajte na širšie plátky.
- Obráťte mäso a nechajte znovu opekať z druhej strany po dobu cca 3 minút.
- Takto opečené mäso vložte do pripraveného pomalého hrnca.
- Do panvice dajte namiesto mäsa cibuľu a nechajte zhruba 3 minúty restovať.
- Potom pridajte ešte cesnak a restujte ďalšiu minútu.
- Prilejte kuracie vývar a nechajte prebublať.
- Takto pripravenú zmes vlejte do pomalého hrnca k mäsu.
- Primiešajte šampiňóny, horčicu, citrónovú šťavu a estragón.
- Zemiaky dajte do zapekacej misky, osoľte, okoreňte a premiešajte.
- Misku zakryte fóliou na pečenie a umiestnite ju do pomalého hrnca na ostatné ingrediencie.
- Priklopte pomalý hrniec a nechajte na stredný stupeň pracovať po dobu 8 hodín.
- Po uplynutí tejto doby opatrne vyberte misku so zemiakmi a odložte ju bokom.
- Dajte štvrtinu zemiakov k mäsu a nastavte pomalý hrniec na plný výkon.
- V miske zmiešajte 3 lyžice kukuričného škrobu s 3 lyžicami studenej vody až do hladkej konzistencie.
- Vmiešajte k mäsu do pomalého hrnca a nechajte omáčku zhruba 30 minút zahustiť.
- Keď je zmes hotová, môžete ešte dochutiť soľou a korením.
- Na tanier dáme trochu zemiakov, pridáme plátok mäsa a prelejeme omáčkou s hubami.
- Kto chce, môže ešte posypať trochou estragónu alebo napríklad petržlenovou vňaťou.