Cesnak spolu s bylinkami dokáže mäso premeniť na nezabudnuteľný gurmánsky zážitok. Príprava tohto receptu je jednoduchá a výsledok veľmi chutný. Ostatne dokonale upečené mäsko s chrumkavou kôrkou, ktorá vonia aj chutí po bylinkách a cesnaku pohladí vaše chuťové bunky a dopraje vám skutočnú slasť s každým ďalším sústom.
Vnútri je mäso jemné, zatiaľ čo na povrchu perfektne chrumká. Bravčová pliecka sa dá pripraviť mnohými spôsobmi. Skvelá je tiež údená, varená v pomalom či tlakovom hrnci, metódou sous vide, prípadne ju môžete pokrájanú hodiť jednoducho na gril.
Ingrediencie:
- 4 – 6 kíl bravčové pliecko vcelku
- 6 – 8 strúčikov cesnaku
- 2 – 3 polievkové lyžice čerstvého rozmarínu
- 1 – 2 polievkové lyžice čerstvého tymiánu
- 2 – 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 lyžice morskej soli (prípadne podľa chuti)
- 2 kávové lyžičky cukru kryštál
- 2 lyžičky mletého čierneho korenia (môže byť aj viac)
Postup:
- Ak chcete dokonalé mäso, je dobré si ho pripraviť deň vopred.
- Začnite tým, že mäso vysušíte pomocou papierových kuchynských utierok.
- Potom vezmete čo najostrejší nôž a vrchnú tukovú vrstvu prerežete do hĺbky cca 1 – 2 cm tak, aby vznikla mriežka po celom povrchu.
- Všetky ingrediencie dajte do misky a dôkladne premiešajte, aby bola zmes hladká.
- Naneste marinádu na mäso a rozotrite ju po všetkých stranách. Snažte sa skutočne nevynechať jediný kúsok.
- Dajte mäso do veľkej misy a prelejte zostávajúcou marinádou.
- Uložte do chladničky a nechajte marinovať najlepšie do budúceho dňa. Pokiaľ nechcete čakať tak dlho, marinujte aspoň 5 hodín.
- Druhý deň si predhrejte rúru na 135 °C. Nie je to veľa, ale potrebujeme, aby sa mäso robilo pomaly.
- Pripravte si plech s mriežkou a položte naň pripravené mäso (kto nemá, upečie bežným spôsobom).
- Tento plech bude praktickejší, aby mohlo lepšie cirkulovať teplo okolo mäsa.
- Zakryte alobalom a pečte tak dlho, až teplota vo vnútri mäsa dosiahne 80 °C. To zistíte pomocou kuchynského teplomera určeného na tieto účely.
- Potom zložte alobal a pečte zhruba 30 minút z každej strany.
- Vyberte pečeni z rúry a nechce zhruba 20 minút odpočívať.
- Medzitým zvýšte teplotu v rúre na 235 ° C a pečeni do nej po odpočinku vráťte späť.
- Pečte cca 40 minút, pričom mäso každý 5 minút obracajte, aby bolo prepečené rovnomerne zo všetkých strán.
- Nakoniec vyberte mäso z rúry a ešte teplé servírujte.
- Pečenia môžete nakrájať na plátky alebo ju pomocou vidličiek tzv. natrhať a využiť napríklad do sendvičov či hamburgerov ako obľúbené trhané mäso.
- Ako príloha sú super zemiaky, ale aj pečená tekvica.