Pečená pliecka z bravčového s bylinkami

Pečená pliecka z bravčového s bylinkami

Cesnak spolu s bylinkami dokáže mäso premeniť na nezabudnuteľný gurmánsky zážitok. Príprava tohto receptu je jednoduchá a výsledok veľmi chutný. Ostatne dokonale upečené mäsko s chrumkavou kôrkou, ktorá vonia aj chutí po bylinkách a cesnaku pohladí vaše chuťové bunky a dopraje vám skutočnú slasť s každým ďalším sústom.

Vnútri je mäso jemné, zatiaľ čo na povrchu perfektne chrumká. Bravčová pliecka sa dá pripraviť mnohými spôsobmi. Skvelá je tiež údená, varená v pomalom či tlakovom hrnci, metódou sous vide, prípadne ju môžete pokrájanú hodiť jednoducho na gril.

Ingrediencie:

  • 4 – 6 kíl bravčové pliecko vcelku
  • 6 – 8 strúčikov cesnaku
  • 2 – 3 polievkové lyžice čerstvého rozmarínu
  • 1 – 2 polievkové lyžice čerstvého tymiánu
  • 2 – 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice morskej soli (prípadne podľa chuti)
  • 2 kávové lyžičky cukru kryštál
  • 2 lyžičky mletého čierneho korenia (môže byť aj viac)

Postup:

  • Ak chcete dokonalé mäso, je dobré si ho pripraviť deň vopred.
  • Začnite tým, že mäso vysušíte pomocou papierových kuchynských utierok.
  • Potom vezmete čo najostrejší nôž a vrchnú tukovú vrstvu prerežete do hĺbky cca 1 – 2 cm tak, aby vznikla mriežka po celom povrchu.
  • Všetky ingrediencie dajte do misky a dôkladne premiešajte, aby bola zmes hladká.
  • Naneste marinádu na mäso a rozotrite ju po všetkých stranách. Snažte sa skutočne nevynechať jediný kúsok.
  • Dajte mäso do veľkej misy a prelejte zostávajúcou marinádou.
  • Uložte do chladničky a nechajte marinovať najlepšie do budúceho dňa. Pokiaľ nechcete čakať tak dlho, marinujte aspoň 5 hodín.
  • Druhý deň si predhrejte rúru na 135 °C. Nie je to veľa, ale potrebujeme, aby sa mäso robilo pomaly.
  • Pripravte si plech s mriežkou a položte naň pripravené mäso (kto nemá, upečie bežným spôsobom).
  • Tento plech bude praktickejší, aby mohlo lepšie cirkulovať teplo okolo mäsa.
  • Zakryte alobalom a pečte tak dlho, až teplota vo vnútri mäsa dosiahne 80 °C. To zistíte pomocou kuchynského teplomera určeného na tieto účely.
  • Potom zložte alobal a pečte zhruba 30 minút z každej strany.
  • Vyberte pečeni z rúry a nechce zhruba 20 minút odpočívať.
  • Medzitým zvýšte teplotu v rúre na 235 ° C a pečeni do nej po odpočinku vráťte späť.
  • Pečte cca 40 minút, pričom mäso každý 5 minút obracajte, aby bolo prepečené rovnomerne zo všetkých strán.
  • Nakoniec vyberte mäso z rúry a ešte teplé servírujte.
  • Pečenia môžete nakrájať na plátky alebo ju pomocou vidličiek tzv. natrhať a využiť napríklad do sendvičov či hamburgerov ako obľúbené trhané mäso.
  • Ako príloha sú super zemiaky, ale aj pečená tekvica.
Bravčové mäso pečené s cesnakom a bylinkovou krustou.
Zdroj: https://saltpepperskillet.com/

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.