Pliecka pripravovaná s pomarančovým džúsom vás prekvapí svojou osviežujúcou a veľmi lahodnou chuťou, ktorú ešte podčiarkne štipľavá aróma cibule. Mäso je veľmi jemné a krehké.
Ingrediencie:
- 2 kg bravčové pliecko bez kosti
- 2 polievkové lyžice rasce
- 2 lyžice sušeného granulovaného cesnaku
- 2 lyžice morskej soli
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 2 veľké cibule
- 2 stredne veľké pomaranče
- 1 litrový pomarančový džús
Postup:
- Predhrejte si rúru na 180 ° C a pripravte si najlepšie liatinový zapekací pekáč s pokrievkou.
- V miske zmiešajte všetky suché korenie a vysypte na pracovnú dosku alebo napríklad papier na pečenie.
- Potom v ňom mäso dôkladne obaľte zo všetkých strán a starostlivo pritlačte, nech sa korenie prichytí naozaj všade.
- Očistite cibule, nakrájajte na plátky a rozprestrite po celom dni pekáča.
- Pomaranče umyte, rozkrájajte na tenké plátky a naskladajte na cibuľu.
- Zalejte pomarančovým džúsom a vložte korením obalené mäso.
- Nechajte pekáč odklopený a zasuňte ho do predhriatej rúry na 30 minút.
- Potom pekáč znovu vyberte, mäso otočte a dajte späť na 1 a pol hodiny, opäť bez pokrievky.
- Po týchto 2 hodinách pekáč vytiahnite, opäť mäso obráťte a zaklopte pokrievkou.
- Vráťte späť do rúry a nechajte piecť ďalších 60 minút.
- Po upečení mäso odložte zaklopené na kuchynskú linku či sporák a nechajte 20 minút odpočívať. Až potom je mäso pripravené na nakrájanie.
- Pripravte si mixér a dajte doň cibuľu, plátky pomarančov zbavené šupky aj zvyšok pomarančového džúsu.
- Nechajte cca 2 minúty mixovať, až sa utvorí pyré, ktoré podľa potreby dochuťte soľou a čiernym korením.
- Pri servírovaní pridajte pyré jednoducho k mäsu, či už vedľa na namáčanie mäsa alebo ho môžete potrieť.
- Ako príloha sa skvele hodí čerstvý chrumkavý chlieb, ktorý si môžete namáčať do pyré.
- Niekto dokonca podáva tento pokrm spolu s pečenými zemiakmi, alebo sa hodia aj hranolky.