Marmeláda z hrozna nie je úplne typická, ale určite si jej chuť zamilujete na palacinkách, lievančekoch alebo len tak na chlebe s maslom či šunkou.
INGREDIENCIA
- 1 kíl hrozna (farebný variant podľa vášho výberu)
- 1 hrnček cukru
- ¼ hrnčeka vody
- štipka soli
POSTUP
- Hrozno najskôr poriadne očistíme a umyjeme a dáme do hrnca spoločne s vodou.
- Pod pokrievkou necháme prebublávať asi 10 minút, potom odkryjeme a miešame asi 20 minút, kým sa šťava trochu nezredukuje.
- Ďalší krok je rozmixovanie hrozna, je možné ich tiež prepasírovať a precediť cez plátno. Pokiaľ chcete marmeládu s kúskami, nie je potrebné mixovať.
- Zmes vrátime späť do hrnca a vsypeme cukor a soľ.
- Za občasného miešania necháme prebublávať, kým zmes začne želírovať.
- Jednoduchým testom zistíte, kedy je marmeláda pripravená na plnenie do pohárov – kvapnite na tanier trochu zmesi a uvidíte, či stuhne.
- Ak áno, môžete plniť poháre.
- Ešte horúce ich na chvíľu otočte dnom nahor, aby sa viečko chytilo, potom ich môžete otočiť späť.
- Pokiaľ nie, budete mať akurát marmeládu prilepenú na viečku.