Plesňové syry majú oveľa výraznejšiu chuť ako tie klasické. Okrem nivy je možné na prípravu tohto pokrmu použiť aj gorgonzolu alebo hermelín.
Ingrediencie:
- 200 g syra niva
- 300 g mrazeného nasekaného špenátu
- 300 g slaniny (voliteľné)
- 6 PL masla
- 2 šálky nadrobno nakrájanej cibule
- 12 šálok kuracieho vývaru
- 4 šálky mlieka
- 1 šálka šľahačky
- 1 šálka hladkej múky
- soľ, korenie
Postup:
- Vo väčšom hrnci rozpustite maslo a zľahka na ňom zosklovaťte nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridajte múku a dobre rozmiešajte.
- Prilejte vývar a priveďte do varu.
- Zmes celý čas miešajte, aby ste zamedzili vzniku hrudiek z múky.
- Prilejte mlieko a povarte ešte ďalších 5 minút.
- Následne pridajte kúsky nivy a zmes dôkladne miešajte až do doby, kým sa niva rozpustí.
- Potom pridajte špenát a za stáleho miešania povarte približne 3 minúty.
- Na záver prilejte šľahačku, priveďte do varu a všetko premiešajte.
- Dochuťte soľou a korením.
- Mierne vychladnutú zmes preložte do kuchynského robota a rozmixujte dohladka.
Do takto pripravenej polievky môžete pred servírovaním pridať na malé kúsky nakrájané plátky slaniny.