Ak dávate prednosť jemnejším chutiam, tavený syr je dokonalou voľbou. Pokiaľ chcete polievke dodať intenzívnejšiu chuť, pridajte do nej navyše trochu čedaru.
Ingrediencie:
- 500 g taveného smotanového syra
- 1/4 šálky masla
- 1 šálka nakrájanej cibule
- 1/2 šálky nakrájanej mrkvy
- 1 šálka nakrájaného zeleru
- 1/4 šálky hladkej múky
- 4 šálky kuracieho vývaru
- 1 šálka šľahačky
- 1 šálka nastrúhaného čedaru (voliteľné)
- 1 PL kukuričného škrobu alebo solamylu
- sladká paprika
- sušená petržlenová vňať
- soľ, korenie
Postup:
- V hrnci rozpustite maslo, pridajte soľ a korenie.
- Následne na masle 5 minút poduste nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler.
- Po menšom množstve primiešajte aj múku a kukuričný škrob.
- Za stáleho miešania povarte ešte ďalšie 3 minúty.
- Postupne k zmesi pridávajte kurací vývar a šľahačku a za stáleho miešania povarte 5 minút.
- Znížte teplotu a pridajte do zmesi na kocky nakrájaný tavený syr, prípadne tiež nastrúhaný čedar.
- Miešajte, kým sa syr nerozpustí.
- Dochuťte polievku pomocou korenia a následne ju tyčovým mixérom vyšľahajte dohladka.
- Potom varte ešte približne 15 minút.